Australija: Kina ima planova za Solomonova ostrva

Australijski premijer rekao je u ponedeljak da je svestan ambicija Kine u jugozapadnom Pacifiku nakon što su novine objavile planove Pekinga da izgradi pristaništa, brodogradilišta i postavi podvodne kablove na Solomonovim ostrvima.

Australijski list objavio je procureli nacrt sporazuma o pomorskoj saradnji između Kine i Solomonskih Ostrva na četiri stranice iz ove godine.

To je usledilo posle nedavne potvrde Kine i pacifičke ostrvske države da su potpisale poseban bezbednosni sporazum za koji se Sjedinjene Države i njihovi saveznici plaše da bi mogao da dovede do kineske pomorske baze na manje od 2.000 kilometara od australijske obale.

Nemci jure popuste jer skupi brendovi nisu više u modi?!

Stručnjaci za bezbednost sumnjaju da bi pomorsku infrastrukturu izgrađenu u skladu sa najnovijim nacrtom memoranduma o razumevanju koristila kineska vojska.

Premijer Skot Morison rekao je da njegova vlada nije iznenađena prijavljenim nacrtom sporazuma o razvoju „lučkih pristaništa, izgradnje podmorskih optičkih kablova, brodogradnje i popravke brodova“.

Veoma smo svesni šta su ambicije kineske vlade na Pacifiku, bilo da se radi o objektima kao što je ta ili pomorskim bazama ili drugim prisustvom njihove vojske na Pacifiku.

Veoma sam zabrinut, kao i mnogi drugi pacifički lideri, zbog mešanja i upada kineske vlade u ove vrste aranžmana i šta to može značiti za mir, stabilnost i bezbednost jugozapadnog Pacifika – dodao je Morison.

Opozicioni poslanik sa Solomonskih ostrva Piter Kenilorea mlađi rekao je da će njegov otac, Piter Kenilorea, prvi premijer nezavisne zemlje od 1978. do 1981. godine, biti „uznemiren”.

Solomonska ostrva nikada neće postati deo te vrste diplomatije – rekao je Kenilorea za australijsku televiziju Ten Netvork.

Rusija našla nove kupce za svoju naftu

Sjedinjene Države su saopštile da će preduzeti neodređene mere protiv Solomonovih ostrva ukoliko bezbednosni sporazum sa Kinom predstavlja pretnju interesima SAD ili saveznika.

Australija ima bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima i poslala je mirovne policijske snage u prestonicu Honijaru u novembru nakon građanskih nemira.

Sogavare je tvrdio da u njegovoj zemlji neće biti kineske vojne baze, a Kina je negirala da traži vojno uporište na ostrvima.

U nacrtu bezbednosnog pakta, koji je procurio na internetu, navodi se da bi kineski ratni brodovi mogli da se zaustave na Solomonovim ostrvima radi logističke dopune i da bi Kina tamo mogla da pošalje policiju i oružane snage „da pomognu u održavanju društvenog poretka“.

Solomonska Ostrva i Kina nisu objavili konačnu verziju sporazuma.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP