Svi parametri pokazuju da je pandemija u zatišju: SZO i domaći stručnjaci ipak upozoravaju

Svi parametri pokazuju da je pandemija kovida na globalnom nivou u zatišju, iako se pojedinačno ponovo beleži porast broja inficiranih, kao što je slučaj u Nemačkoj i Francuskoj, dok je Kanada i zvanično novi nalet virusa označila kao šesti talas epidemije.

U Srbiji je broj novozaraženih, napokon, pao na oko 1.000 dnevno. Situacija je, ipak, još nepredvidiva. To su juče potvrdili i stručnjaci na panel diskusiji u okviru kampanje „Pobedimo pandemiju“, koju podržava Ministarstvo zdravlja.

I Svetska zdravstvena organizacija upozorava na oprez, a lista zabrinjavajućih sojeva virusa korona proširena je za dva nova: BA4 i BA5, koji su osim u Africi, potvrđeni i u Belgiji, Danskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Zasada nema dokaza da se nove podvarijante šire drugačije od originalne varijante omikrona ili da izazivaju težu kliničku sliku.

– Nema razloga za uzbunu zbog pojave novih podvarijanata – rekao je dr Matšidiso Moeti, direktor SZO za Afriku.

– Još ne primećujemo veliki porast broja zaraženih, hospitalizacija ili smrtnih slučajeva.

Ipak, SZO je pozvala sve zemlje da sekvenciraju najmanje pet odsto uzoraka kovida 19, jer su mnoge države, uključujući Veliku Britaniju, Švedsku i SAD, nedavno ukinule masovne programe testiranja pošto je broj teških slučajeva kovida značajno opao.

Nemačka je, međutim u utorak registrovala više od 136.000 slučajeva infekcije, a u poslednjih sedam dana prosečno po 166.000 novoinficiranih u 24 sata. U toj zemlji živi oko 450.000 državljana Srbije, i strahuje se da bi sa njima za predstojeće praznike mogli da stignu i novi sojevi virusa korona, koji su tamo laboratorijski potvrđeni.

Алукси: Несташни мали људи из мајанске митологије

– Situacija sa kovidom 19 nije zadovoljavajuća, potrebno je širenje svesti ljudi o značaju vakcinacije, kao i pravovremenom testiranju kako bi se izbegla teža klinička slika – kazao je na jučerašnjem panelu dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Prema rečima doktorke Dragane Trifunović Balanović, iz Srpskog lekarskog društva, aktuelna epidemiološka situacija ukazuje da je virus oslabio, ali da „kovid ne čeka“ i da građani koji imaju simptome treba da se obrate na vreme lekaru.

SEDMORO PREMINULO OD KOVIDA

U SRBIJI je juče, među 11.899 testiranih, virus korona otkriven kod 1.057 osoba, a preminulo je sedmoro od posledica kovida. Na respiratorima je 26 pacijenata.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Novosti