szo-je-proglasila-kraj-globalnom-cirkusu-zvanom-kovid

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je proglasila kraj globalne cirkuske predstave tj. kovida-19.

Komitet SZO za hitne slučajeve sastao se u četvrtak i preporučio agenciji UN da proglasi kraj vanredne situacije za javno zdravlje od međunarodnog značaja, koja je na snazi više od tri godine.

Zbog toga sa velikom nadom proglašavam kraj COVID-19 kao globalnom zdravstvenom hitnom situacijom – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, dodajući da kraj vanredne situacije ne znači da je COVID gotov kao globalna zdravstvena pretnja.

Komitet SZO za hitne slučajeve je prvi put proglasio da je COVID predstavljao njen najviši nivo uzbune pre više od tri godine, 30. januara 2020.

Pročitajte još:

Ukidanje je znak napretka koji je svet postigao u ovim oblastima, ali COVID-19 je tu da ostane, rekla je SZO, čak i ako više ne predstavlja hitan slučaj, prenosi Reuters.

COVID je promenio svet, i promenio je nas. I tako bi trebalo da bude. Ako se vratimo na ono kako je bilo pre COVID-19, nećemo uspeti da naučimo lekcije, a izneverili smo naše buduće generacije – rekao je Gebrejesus.

SZO ne proglašava početak ili kraj pandemije, iako je počeo da koristi termin za COVID u martu 2020.

Završetak vanredne situacije mogao bi značiti da se međunarodna saradnja ili napori za finansiranje takođe privedu kraju ili da se fokus pomeri, iako su se mnogi već prilagodili kako se pandemija povukla u različitim regionima.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji