SZO: Oni koji su primili vakcinu protiv majmunskih boginja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) priznala je da je svako ko primi vakcinu protiv majmunskih boginja deo kliničkog ispitivanja kako bi se procenilo da li je vakcina uopšte efikasna u borbi protiv ove bolesti.

Šef SZO -ove agencije za spremnost za zarazne opasnosti Tim Ngujen primetio je trenutno ne znaju koja je efikasnost ako osoba primi vakcinu protiv majmunskih boginja i nije poznato da li stvara potrebni imunitet jer nikada do sada nije korišćena u velikoj razmeri.

Želeo bih da podvučem jednu stvar koja je veoma važna za SZO. Imamo neizvesnost oko efikasnosti ovih vakcina jer one ranije nisu korišćene u ovom kontekstu i u ovom obimu – rekao je Ngujen u subotu.

Njujork je saopštio da je prošle nedelje kupio hiljade doza JINNEOS vakcina, jedne od dve vakcine sa licencom FDA. Druga se zove ACAM2000, takođe poznat kao Imvamune ili Imvanex.

Njujorško Ministarstvo zdravlja objavilo je planove za sledeću raspodelu vakcine JINNEOS – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Njujorka od 21. jula.

Približno 26.000 dodatnih doza je isporučeno u Njujork kao deo Faze 2b savezne vlade, a distribuiraće se putem klinika, sajtova za masovnu vakcinaciju i preporuka u zajednici. Pojedinci će moći da rezervišu termine za period od 24. jula do 13. avgusta.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus odbacio je preporuku savetodavnog odbora organizacije i proglasio majmunske boginje globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom u subotu.

Čini se da je eksperimentisanje velikih razmera u javnosti postalo norma nakon uvođenja eksperimentalnih vakcina protiv kovida, koje su ubrzale klinička ispitivanja za deceniju putem Odobrenja za hitnu upotrebu koje je dovelo injekcije na tržište u roku od godinu dana.

Kako je Dnevni Puls ranije preneo, urađena je globalna studija o majmunskim boginjama: 96% zaraženih su gej ili biseksualni muškarci 

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji