tajna-sluzba-sad-a-kineski-hakeri-ukrali-milionske-iznose

Po navodima tajne službe SAD-a, kineski hakeri ukrali su desetine miliona dolara vrednih američkih beneficija za pomoć u borbi protiv kovida od 2020. godine, saopštili su u ponedjeljak.

Tajna služba SAD-a je odbila da pruži bilo kakve dodatne detalje, ali je potvrdila izveštaj En-Bi-Si njuza u kojem se navodi da su kineski hakeri, poznati kao APT41 ili Vinti, navodno odgovorni.

APT41 je velika grupa sajber-kriminalaca koja je sprovela mešavinu sajber napada uz podršku vlade i finansijski motivisanih kršenja podataka, tvrde američki stručnjaci.

Nekoliko članova hakerske grupe optuženo je 2019. i 2020. od strane američkog Ministarstva pravde za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, telekomunikacione provajdere, kompanije za društvene mreže i programere video igara.

Nažalost, Komunistička partija Kine izabrala je drugačiji put da Kinu učini bezbednom za sajber kriminalce sve dok napadaju računare izvan Kine i kradu intelektualnu svojinu koja je od pomoći Kini – rekao je tada bivši zamenik državnog tužioca Džefri Rozen.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji