Neuralink Ilona Maska pod federalnom istagom

Neuralink Ilona Maska pod istragom zbog navodnog nehumanog postupanja prema životinjama

Neuralink Corp Ilona Maska, firma specijalizovana za implantate mozga, suočava se sa federalnom istragom zbog navodnih „kršenja dobrobiti životinja“ tokom testiranja proizvoda, samo nekoliko dana nakon što je milijarder najavio novi vremenski okvir za klinička ispitivanja na ljudima.

Generalni inspektor američkog ministarstva poljoprivrede pokrenuo je istragu negde u „nedavnim mesecima“ nakon što su federalni tužioci rekli da bi Neuralink mogao da krši Zakon o dobrobiti životinja, izvestila je agencija, pozivajući se na vladine dokumente i više izvora upoznatih sa istragom.

Zakon o dobrobiti životinja reguliše tretman određenih životinja koje se koriste u istraživanju i komercijalnom testiranju proizvoda, zabranjujući nehumane postupke koji uzrokuju nepotrebnu patnju ili smrt.

Prema više od 20 sadašnjih i bivših zaposlenih u Neuralinku, kao i desetinama internih dokumenata kompanije, Mask je podstakao istraživače u svojoj firmi za čipove za mozak da „ubrzaju razvoj“, što je u nekim slučajevima rezultiralo „pogrešnim eksperimentima“.

„Takvi neuspeli testovi morali su da se ponove, povećavajući broj životinja koje se testiraju i ubijaju“, rekli su zaposleni za medije, dodajući da je broj uginuća životinja veći nego što bi trebalo da bude „iz razloga povezanih sa Maskovim zahtevima da se ubrza istraživanje. ”

Najmanje četiri eksperimenta koja su uključivala 86 svinja i dva majmuna bila su „pokvarena” zbog „ljudske greške” poslednjih godina, što znači da su testovi morali da se sprovedu ponovo, što je dovelo do više uginuća životinja. Greške su uzrokovane „nedostatkom pripreme od strane osoblja za testiranje koje radi u okruženju lonca pod pritiskom“, dodali su zaposleni.

Dok regulatorni podnesci pokazuju da je Neuralink prošao sve prethodne federalne inspekcije, izvori su rekli Rojtersu da kompanija ne vodi tačnu evidenciju o broju životinja koje je ubio tokom testiranja. Međutim, pun obim istrage USDA još uvek nije jasan i nije poznato da li je istraga direktno povezana sa pritužbama zaposlenih u Neuralinku.

Izveštaji o istrazi koja je u toku stigli su samo nekoliko dana nakon što je Mask objavio da bi američki regulatori uskoro mogli da odobre testiranje na ljudima za implantat mozga Neuralink, tvrdeći da bi ispitivanja na ljudima mogla da počnu za samo šest meseci. Međutim, tačna vremenska linija ostaje nejasna, jer je Mask ranije nagovestio predstojeća ispitivanja na ljudima.

Preduzetnik milijarder izrazio je nadu da će moždani implantat omogućiti paralizovanim ljudima da ponovo hodaju, a slepima da povrate vid, između ostalih medicinskih čuda. Iako nova tehnologija tek treba da bude testirana na ljudima, Mask je demonstrirao čip mozga u više navrata, uključujući prezentaciju u aprilu 2021. u kojoj je majmun makakija navodno igrao video igricu koristeći samo svoj um.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji