rusija-napad-drona-na-aerodrom-u-oblasti-kursk

Aerodrom u ruskoj oblasti Kursk napadnut je dronom u kome je zapaljen rezervoar za skladištenje nafte, rekao je guverner ove oblasti u utorak, dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za drske napade dronovima na dva vojna aerodroma duboko unutar ruske teritorije.

Roman Starovojt, guverner Kurske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da nema žrtava u napadu i da je požar „lokalizovan“.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da su ukrajinske bespilotne letelice napale u ponedeljak dve vazdušne baze u Rjazanju i Saratovu na jugu centralne Rusije, ubivši tri vojnika i ranivši četiri, i oštetivši dve letelice.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost ni za jedan od navedenih napada.

Njujork tajms je, pozivajući se na visokog ukrajinskog zvaničnika, rekao da su bespilotne letelice uključene u napade u ponedeljak lansirane sa ukrajinske teritorije i da je najmanje jedan od napada izvršen uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Izraelska kompanija za satelitske snimke ImageSat International podelila je snimke za koje je rekla da pokazuju tragove opekotina i predmete u blizini aviona Tu-22M u vazdušnoj bazi Djagilevo.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi od ponedeljka bili teroristički akti sa ciljem da onesposobe letelice velikog dometa, a da su bespilotne letelice oborene. Smrtni slučajevi su prijavljeni u bazi Rjazanj, 185 km jugoistočno od Moskve.

Saratov je udaljen najmanje 600 km od najbliže ukrajinske teritorije.

Ruski komentatori su na društvenim mrežama rekli da bi Ukrajina, ako bi mogla da udari tako daleko unutar Rusije, mogla da pogodi i Moskvu.

Ukrajinski vojni analitičar Serhi Zgurets rekao je da su baze vazduhoplovnih snaga pogođene u ponedeljak bile jedini objekti u Rusiji koji mogu u potpunosti da opslužuju bombardere koji se koriste za izvođenje napada na Ukrajinu.

Još je rano govoriti o čemu se ovde radi, ali sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dođu do vojnih ciljeva duboko na teritoriji Ruske Federacije ima veoma simbolično i važno značenje – napisao je on.

Rusija je na napade od ponedeljka odgovorila „masovnim udarom na sistem vojne kontrole“ i druge ciljeve koristeći visokoprecizno vazdušno i morsko oružje u kojem je pogođeno svih 17 ciljeva, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina je upozorila da će ponovo doći do vanrednog nestanka struje u nekoliko regiona jer je popravljala štetu od raketnih napada za koje je rekla da je uništila kuće i isključila struju.

Udari, koji su delove Ukrajine gurnuli nazad u ledeni mrak sa temperaturama ispod nule Celzijusa, bili su poslednji u nedeljnim napadima koji su pogodili kritičnu infrastrukturu.

Najmanje četiri osobe su poginule, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da je većina od oko 70 projektila oborena.

U mnogim regionima moraće da dođe do vanrednog nestanka struje – rekao je on u video obraćanju kasno u ponedeljak.

Rusija kaže da vodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini da bi je oslobodila nacionalista i zaštitila zajednice koje govore ruski.

Napad dronom na ruski aerodrom, samo se produbljuje trenutna situacija, a očekuje se da će Rusija odgovoriti recipročnim merama, kao što je to činila od početka specijalne vojne operacije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji