...
Tajvan kaže da će pretnje Kine samo povećati podršku ostrvu

Kineske vojne pretnje Tajvan -u samo će povećati podršku ostrvu od strane Sjedinjenih Država i drugih demokratskih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Kina izvela vojne vežbe u blizini dok su američki predstavnici bili u poseti Tajpeju.

Peking je okrivio zvaničnike SAD -a, među kojima je bio i predsednik komiteta Senata za spoljne poslove Boba Menendeza, za podizanje tenzija svojim „provokativnim“ putovanjem. Kina tvrdi da je Tajvan pod demokratskom vladavinom i sopstvena teritorija.

U saopštenju kasno u petak, tajvansko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je kinesku reakcija na dve posete, prve grupe američkih poslanika ove godine.

Pretnja silom od strane totalitarne vlade Komunističke partije Kine protiv Tajvana samo će ojačati volju tajvanskog naroda da brani slobodu i demokratiju, a takođe će privući podršku demokratskom Tajvanu od Sjedinjenih Država a još više demokratskih partnera – navodi se.

Tajvan će nastaviti da produbljuje saradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje imaju isto mišljenje u odbrani slobodnog i otvorenog Indo-pacifičkog regiona i sprečavanju „kontinuirane ekspanzije” Kine, saopštilo je ministarstvo.

Senator Ben Sase, jedan od šest dvopartijskih poslanika koji su posetili Tajvan i sastali se sa predsednikom Cai Ing-venom, rekao je u saopštenju da Kina ne može da maltretira Sjedinjene Države ili njihove izabrane predstavnike.

Američki narod ne voli tirane i umesto toga instinktivno podržava narod Tajvana koji voli slobodu – rekao je.

Tajvan je ohrabrio američku podršku koju je ponudila Bajdenova administracija, koja je u više navrata govorila o svom „čvrstom kamenu“ posvećenost demokratski upravljanom ostrvu.

Iako Sjedinjene Države nemaju formalne diplomatske odnose sa Tajvanom, one su najvažnija međunarodna podrška ostrva i snabdevač oružjem. To je dodatno zaoštrilo kinesko-američke odnose.

Tajvan će sam odlučiti

Tajvanska vlada kaže da samo 23 miliona ljudi na ostrvu može odlučiti o svojoj budućnosti.

U unapred snimljenoj video poruci forumu koji su u subotu organizovale grupe za nezavisnost Tajvana, Cai je rekla da je ruska invazija na Ukrajinu pokazala pretnju sa kojom se demokratije suočavaju zbog autoritarizma.

„Pozicija Tajvana je da podržava suverenitet, podržava demokratiju, stoji uz zemlje koje isto misle, pomažemo jedni drugima i doprinosimo našoj snazi – rekla je.

Izvor: Rojters

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.