Nemački vicekancelar: Embargo na ruski gas ugrozio bi socijalni mir

Vicekancelar Nemačke i savezni ministar za ekonomska pitanja Robert Habek izjasnio se protiv uvođenja embarga na isporuke gasa iz Rusije.

Direktni embargo na ruski prirodni gas bi ugrozio socijalni mir u Nemačkoj. Zbog toga moramo da postupamo oprezno, da temeljno pripremimo svoje poteze i da se držimo svojih planova, ako želimo da naškodimo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“, rekao je on u intervjuu za za „Funke Mediengruppe.

On je saopštio da Nemačka aktivno radi na tome da postane nezavisna od fosilnih goriva iz Rusije kao i da je „postigla veoma dobar napredak“ u smanjenju zavisnosti od isporuka ruskog gasa i uglja.

Što se tiče gasa, u toku je aktivna izgradnja terminala za prijem tečnog prirodnog gasa (LNG) – dodao je nemački ministar.

Sopstevni kapaciteti

Govoreći o sposobnosti Nemačke da sama proizvodi gas, Habek je rekao da Severnonemačka ravnica ima ogromna nalazišta gasa iz škriljaca, ali da se može vaditi samo uz pomoć tehnologije hidrauličkog frakturisanja, koja se naziva i frakiranje.

Biće teško sa stanovišta vodnog zakonodavstva, jer može imati negativne posledice po našu životnu sredinu. Za sada nije bilo kompanija koje su voljne da to urade – rekao je ministar.

Prema njegovom mišljenju, izdavanje dozvola i izgradnja infrastrukture za to bi moglo da potraje godinama.

Vicekancelar je dodao da su nemačka sopstvena nalazišta gasa, odakle se gorivo može vaditi tradicionalnim tehnologijama, „u velikoj meri iscrpljena“.

Ranije je Habek najavio plan za vanredne situacije u slučaju da Rusija prekine svoje isporuke gasa Nemačkoj.

Danas je i nemački ministar saobraćaja Folker Vising upozorio na ozbiljne probleme koji se pojavljuju u sektoru transporta i logistike zbog dešavanja u Ukrajini, u intervjuu za nemački RND, prenosi TASS.

Lanci snabdevanja su ozbiljno pogođeni. Put svile se ređe koristi, jer se ekspeditori suočavaju sa ozbiljnim rizicima dok ga koriste za transport tereta – rekao je Vising, dodajući da njegovo ministarstvo pomno prati razvoj događaja.

U bliskom smo kontaktu sa pogođenim industrijama – dodao je on.

Istovremeno, ministar je objasnio da su događaji u Ukrajini izazvali i ozbiljan nedostatak radne snage u Nemačkoj i susednoj Poljskoj.

Nedostatak kvalifikovanih radnika u Poljskoj pogađa i nas – nastavio je ministar.

Prema njegovim rečima, u Poljskoj je sada upražnjeno oko 100.000 radnih mesta vozača kamiona, ili oko 37 odsto, jer su mnogi vozači pozvani na služenje vojnog roka.

On je još rekao da je industrija takođe pogođena rastućim cenama goriva i da joj je potrebna podrška.

Izvor:Mediji