Tajvan se osilio! Upozorava Kinu

Tajvanski zvaničnici upozoravaju Kinu da dvaput razmisli pre nego što napadne tu ostrvsku državu, tvrdeći da Tajvan ima raketne kapacitete da pogodi Peking.

U nedavnom intervjuu za tajvanske medije, Jou Si Kun, predsednik tajvanske zakonodavne skupštine, rekao je da njegova zemlja neće bežati od upotrebe svojih supersoničnih krstarećih raketa Jun Feng ako Kina izvrši napad.

Jung Fend rakete već mogu da pogode Peking, a Tajvan ima mogućnost da napadne Peking – rekao Si.

Ministarstvo odbrane Tajvana izdvojilo je više sredstava poslednjih godina za jačanje sposobnosti raketa Jung Feng za dublje udare u Kinu, piše The War Zone.

Izveštava se da njegova novija varijanta ima prošireni domet od 1.200 milja, što znači da bi u teoriji mogla uspešno da udari u Peking, koji je otprilike 1850 km od Tajvana.

Tajvan i Kina su se podelili tokom građanskog rata 1949. godine, ali Kina tvrdi da je ostrvo sopstvena teritorija i nije isključila upotrebu vojne sile da bi ga zauzela.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojne provokacije protiv demokratskog Tajvana, sa ciljem da ga zastraši da prihvati zahteve Pekinga da se ujedini sa komunističkim kopnom.

Zakon o odnosima sa Tajvanom iz 1979. godine, koji je regulisao odnose SAD sa ostrvom, ne zahteva od SAD da vojno intervenišu ako Kina izvrši invaziju. Ali predviđa da Amerika obezbedi Tajvanu vojne resurse da bi se odbranila.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Fox News