teksas-ogroman-pozar-zahvatio-hemijsku-fabriku

Ogroman požar izbio je u petak u hemijskoj fabrici Šel(Shell), u američkoj državi Teksas, kako strani mediji prenose najmanje osam radnika je hospitalizovano, dok se crni gusti dim se podigao uiznad grada. Zvaničnici dodaju da se sada nadgleda stanje vazduha u potrazi za toksičnim nusproizvodima.

Spasilačke službe su pozvani u petrohemijsko postrojenje Shell u predgrađu Hjustona, Dir Parku, nešto posle 15 časova po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju kompanije, napominjući da, iako u požaru nije bilo povređenih, određeni broj izvođača je bio „izložen proizvodu“ i potražio lečenje kao „mera predostrožnosti“.

Shell nije precizirao sa kojim hemikalijama su radnici mogli doći u kontakt, ali je napomenuo da su se u vatri zapalili „krekirano teško gasno ulje, krekirani laki gas ulje i benzin“.

Šerif okruga Haris Ed Gonzales rekao je da je prvobitno dobio „preliminarne izveštaje o nekoj vrsti eksplozije“, ali je kasnije izjavio da nije bilo eksplozije.

Međutim, snimci koje je snimila lokalna TV stanica pokazuju kako se velika vatrena lopta diže iz postrojenja nakon što su vatrogasne ekipe verovale da je plamen ugašen. Zvaničnici su rekli da je ponovno paljenje „zaustavljeno u roku od otprilike 30 sekundi“ i da se takva izbijanja mogu očekivati.

Vatrogasci se bore protiv pakla na snimcima koji kruže društvenim mrežama, a neki snimci takođe pokazuju ogromnu oblaku dima kako se diže u nebo.

Ogranak Nacionalne meteorološke službe u Hjustonu je kasnije primetio da je dim bio vidljiv na radaru i rekao da je jedan od njenih satelita bio u stanju da sam otkrije požar iz svemira.

Meksička državna naftna kompanija Pemek upravlja rafinerijom u blizini fabrike Shell, ali kompanija je saopštila da vatra nije stigla do njenog objekta, pobijajući rane izveštaje koji su pogrešno naveli lokaciju požara.

Pročitajte još:

Dok se lokacija Shell nalazi na manje od pola milje od srednje škole Dir Park, zvaničnici nisu izdali nalog za evakuaciju stanovnika.

Lokalni školski okrug saopštio je da je odluka doneta „zato što vetar duva u suprotnom pravcu od škole“, iako je teksaška komisija za kvalitet životne sredine ipak izjavila da će pratiti vazduh u narednim danima kako bi se osiguralo da se tokom požara ne ispuštaju opasne hemikalije.

Nakon odgovora više agencija, požar je u potpunosti ugašen oko četiri sata nakon što je prvi put prijavljen, a svi zaposleni u fabrici su evakuisani, navodi Shell.

Okružni komesar Adrijan Garsija rekao je da uzrok incidenta još nije poznat, ali je dodao da će vatrogasni zvaničnici pokrenuti istragu.

https://twitter.com/FiremanMedium/status/1654647986578771971?s=20

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji