Tibet ponovo izaziva trenja između Kine i Indije

Tibet veoma duga granica sa dugom istorijom konflikta između Kine i Indije, ponovo potpaljuje staru vatru i to ne sluti na dobro.

Dok je Peking bio zauzet pokušajima da učvrsti podršku svojoj politici jedne Kine, još jedna glavobolja ponovo se pojavila u njegovim problematičnim vezama sa Nju Delhijem.

Ministarstvo odbrane Indije objavilo je prošle nedelje fotografije koje potvrđuju da je Dalaj Lama vojnim helikopterom prebačen u udaljeno himalajsko selo u spornom pograničnom regionu istočnog Ladaka.

Peking je već bio revoltiran telefonskim pozivom indijskog premijera Narendre Modija prognanom tibetanskom duhovnom vođi prošlog meseca za njegov 87. rođendan.

Kao odgovor, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian rekao je da Indija treba u potpunosti da razume „antikinesku i separatističku prirodu“ Dalaj Lame i „prestane da koristi pitanja u vezi sa Tibetom za mešanje u unutrašnje stvari Kine“.

Većina duge, neobeležene granice između Kine i Indije nalazi se na Tibetu, a region je dugo bio trnovit bilateralni problem, čak i nakon što je Indija zvanično priznala Tibet kao deo Kine 2003.

Peking je često optuživao Modijevu vladu da igra na kartu Tibeta kako bi pridobila svoje nacionalističke pristalice u Indiji, gde Dalaj Lama i tibetanska dijaspora žive u egzilu.

Reagovao je sa besom 2017. kada je Dalaj Lama posetio Arunačala Pradeša, za čije delove Kina tvrdi da su južni Tibet, a Peking je rekao da je Nju Delhi naneo „ozbiljnu štetu“ bilateralnim vezama.

Kako pitanje Tibeta ponovo izaziva trzanja, to ne nagoveštava dobro komplikovane odnose koji su duboko zategnuti od smrtonosnog graničnog sukoba u istočnom Ladaku pre dve godine.

Peking je izrazio zabrinutost zbog strateškog zaokreta Nju Delhija ka Vašingtonu, pri čemu je ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao svog indijskog kolegu S. Jašankara da pomogne da se bilateralne veze vrate na pravi put, dan nakon Modijevog telefonskog poziva Dalaj Lami.

U međuvremenu, planovi Kine da izgradi novi autoput koji povezuje Tibet i Sinđang, u blizini njegovih spornih graničnih područja sa Indijom, i transhimalajske železničke veze između Tibeta i Nepala nisu dobro prihvaćeni u Nju Delhiju.

Njegova odluka da blokira indijski predlog u Ujedinjenim nacijama da sankcioniše komandanta militantne grupe sa sedištem u Pakistanu dodatno je uznemirila Nju Delhi, koji je rekao da Peking ima „dvostruke standarde“ u borbi protiv terorizma.

Govoreći u petak, Jaišankar je rekao da je granični sukob „ostao veliki problem“ i da će Indija morati da se pripremi za „veoma uznemirujuće promene“ sa Kinom na putu da postane supersila.

To bi moglo pomoći da se objasni oklevanje Indije kada je zatraženo da reafirmiše svoju politiku jedne Kine nakon posete predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu koja je razbesnela Peking.

Upitan o zahtevu u petak, portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči je rekao:

Relevantne politike Indije su dobro poznate i dosledne. Ne zahtevaju ponavljanje.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji