tragovi-teskih-metala-u-23-od-28-brendova-tamne-cokolade

Istraga Američke neprofitne organizacije koja kontroliše kvalitet hrane i robe koja se prodaje po Sjedinjenim Državama Consumer Reports (CR) otkrila je u svom istraživanju veliki broj potencijalno opasnih teških metala u tamnoj čokoladi koja se prodaje širom SAD-a.

Novo istraživanje koje je sprovela ova neprofitna organizacija objavljeno je u četvrtak.

Tokom godina, tamna čokolada je hvaljena zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi u studijama koje sugerišu da njena bogata zaliha antioksidanata može poboljšati zdravlje srca i druga stanja, kao i zbog relativno niskog nivoa šećera.

Ali istražitelji i naučnici u CR-u su otkrili da neke tamne čokolade sadrže kadmijum i olovo, dva teška metala povezana sa nizom zdravstvenih problema kod dece i odraslih.

Izmerili su količinu teških metala u 28 brendova tamne čokolade i u svima su otkrili kadmijum i olovo.

Za 23 pločice, konzumiranje samo 30 grama dnevno bi odraslu osobu stavilo iznad nivoa za koji javni zdravstveni organi SAD-a i stručnjaci CR kažu da može biti štetno po zdravlja. Pet redova čokolade bilo bi iznad tih nivoa za kadmijum i olovo, navodi se u izveštaju.

„Ali postoje rizici za ljude bilo kog uzrasta“, rekao je istraživač bezbednosti hrane iz CR Tunde Akinli u izjavi.

Često izlaganje olovu kod odraslih, na primer, može dovesti do problema sa nervnim sistemom, hipertenzije, supresije imunog sistema, oštećenja bubrega i reproduktivnih problema – objasnio je on.

Akinli je takođe primetio da se olovo i kadmijum još uvek mogu naći u mnogim drugim namirnicama, uključujući slatki krompir, spanać i šargarepu.

Ove male količine iz više izvora tokom vremena mogu dovesti do opasnih nivoa. Zato je važno ograničiti takvo izlaganje.

Ipak, Akinli kaže da ne morate prestati da jedete čokoladu. Dok je većina čokolada u CR studiji imala zabrinjavajuće nivoe olova, kadmijuma ili oboje, pet njih je bilo relativno nisko u oba.

To pokazuje da je moguće da kompanije prave proizvode sa nižim količinama teških metala i da potrošači pronađu sigurnije proizvode u kojima uživaju – rekao je on.

CR je objasnio da se koristi maksimalno dozvoljena dozu u Kaliforniji za olovo (0,5 mikrograma) i kadmijum (4,1 mcg). Ali CBS News je primetio da nema federalnih ograničenja.

Među poznatijim potrošačkim brendovima izdvojila su se dva. U 30 grama veoma popularnog brenda Hershey’s specijalne tamne blago slatke čokolade, istraživači CR-a su otkrili da sadrži 265% olova iznad onoga što Kalifornija odobrava. Slično, Trader Joe’s Dark Chocolate 72% Cacao je imao 192% više.

Udruženje konditora je još u avgustu objavilo izveštaj o tome kako se nivoi olova i kadmijuma u ​​kakau i čokoladi mogu smanjiti.

Izveštaj je identifikovao i odredio prioritetnu listu preporučenih mera za smanjenje kadmijuma i olova za industriju koje treba da razmotri primenu, uključujući nove prakse rukovanja, tretman zemljišta i novu zalihu drveća.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji