Severna Koreja ispalila dve balističke rakete u Japansko more

Projektili su pali u more izvan ekskluzivne ekonomske zone Tokija, kažu zvaničnici

Severna Koreja je u nedelju lansirala dve balističke rakete u Japansko more, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Prema saopštenju, oba projektila su prešla oko 500 km i sletela van ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Južnokorejski združeni štabovi (JCS) saopštili su da su otkrili dva lansiranja iz severnokorejske provincije Pjongan.

„Naša vojska održava punu pripravnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama“, navodi se u poruci JCS novinarima, dodajući da prati situaciju.

Lansiranja su usledila nakon što je Pjongjang u petak objavio da je uspešno testirao „motor na čvrsto gorivo visokog potiska“ koji će se koristiti u novom oružju.

Severna Koreja je pored ove dve rakete, ove godine testirala 62 balističke i tri krstareće rakete, navodi seulski list The Korea Herald.

Najnovije lansiranje dolazi nakon što je Tokio u petak predstavio petogodišnji plan odbrane vredan 320 milijardi dolara, najveći od Drugog svetskog rata. Premijer Fumio Kišida rekao je da je to odgovor na bezbednosne izazove sa kojima se njegova zemlja sada suočava.

Američki i južnokorejski zvaničnici objavili su u nedelju da je dvonedeljna zajednička vežba SEAL završena 9. decembra. Pjongjang je ranije osudio „nepromišljene“ vežbe, koje smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost. Vašington i Seul, međutim, kažu da su njihove vežbe defanzivne prirode.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT