Trovanja melatoninom sve prisutniji kod dece

Istraživači skreću pažnju na porast trovanja kod dece koja uključuju melatonin koji pomaže pri spavanju. Dok je veliki skok trovanja primećen tokom pandemije.

Prošle godine, američki centri za kontrolu trovanja primili su više od 52.000 poziva o deci koja konzumiraju zabrinjavajuće količine dijetetskog suplementa, što je šestostruko povećanje u odnosu na otprilike deceniju ranije.

Većina takvih poziva odnosi se na malu decu koja su slučajno došla do bočica sa melatoninom, od kojih neke dolaze u obliku gumenih bombona.

Roditelji mogu misliti na melatonin kao na ekvivalent vitaminu i ostaviti ga na noćnom ormariću, rekla je dr Karima Lelak, lekar hitne pomoći u Dečjoj bolnici u Mičigenu i glavni autor studije koju su u četvrtak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ali u stvari, to je lek koji ima potencijal da nanese štetu, i trebalo bi ga staviti u ormarić za lekove – rekao je Lelak.

 Šta je melatonin?

Melatonin je hormon koji pomaže u kontroli ciklusa sna u telu. Postao je popularno sredstvo za spavanje bez recepta, a prodaja je porasla za 150% između 2016. i 2020. godine, rekli su autori.

U SAD, melatonin se prodaje kao dodatak, nije regulisan kao lek.

Pošto je melatonin neregulisan, američka administracija za hranu i lekove nema nadzor nad čistoćom sastojaka ili tačnošću tvrdnji o dozi.

Drugi istraživači su otkrili da ono što je na etiketi možda ne odgovara onome što je zapravo u bočici, a neke zemlje su zabranile prodaju melatonina bez recepta.

 Kako se leči predoziranje malatoninom?

Mnogi ljudi mogu tolerisati čak i relativno velike doze melatonina bez značajne štete, kažu stručnjaci.

Ali ne postoji antidot za predoziranje. U slučajevima kada dete slučajno unese melatonin, stručnjaci često traže od pouzdane odrasle osobe da ih prati kod kuće.

Ali usporeno disanje ili drugi zabrinjavajući znaci mogu značiti da dete treba odvesti u bolnicu.

 Šta su istraživači našli?

Lelak i njene kolege pregledale su izveštaje centrima za kontrolu trovanja od 2012. do 2021. godine, izbrojavši više od 260.000 poziva o deci koja uzimaju previše melatonina. Oni su predstavljali 0,6% svih poziva za kontrolu trovanja u 2012. i oko 5% u 2021.

U oko 83% tih poziva deca nisu pokazivala nikakve simptome.

Ali druga deca su trpela povraćanje, promenila su disanje ili su pokazivala druge simptome. Tokom 10 godina proučavanja, više od 4.000 dece je hospitalizovano, petoro je trebalo da bude stavljeno na mašine da bi im se pomoglo da dišu, a dvoje, oboje mlađi od 2 godine, umrlo je.

Većina hospitalizovane dece bili su tinejdžeri, a veruje se da su mnogi od njih bili pokušaji samoubistva.

Šta se desilo tokom pandemije?

Prijavljena trovanja melatoninom su u porastu najmanje deceniju, ali najveći porast dogodio se nakon što je pandemija kovida pogodila Sjedinjene Države 2020. godine.

Između 2019. i 2020. broj je porastao za 38%.

Zbog zatvaranja i virtuelnog učenja, više dece je bilo kod kuće ceo dan, što znači da je bilo više mogućnosti da deca pristupe melatoninu.

Takođe, pandemija je izazvala stres i anksioznost koji su ometali san, što je možda navelo više porodica da razmotre melatonin.

Deca su bila uznemirena što su kod kuće, tinejdžeri su bili zatvoreni od prijatelja. I povrh svega toga svi gledaju u ekrane satima i satima dnevno – rekao je Lelak.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AP