Francuska policija uhapsila osumnjičene neonaciste

Francuska policija otkrila je zalihu smrtonosnog oružja i mitraljeza za koje se veruje da pripadaju neonacističkoj grupi koja je učestvovala u „lovu na Jevreje“ u severoistočnom delu zemlje, saopštili su zvaničnici u petak.

Četiri muškarca, starosti između 45 i 53 godine, uhapšena su u utorak nakon što su obaveštajne službe otkrile da traže Jevreje za napad tokom fudbalske utakmice u Strazburu, preneo je AFP.

Policija je otkrila „alarmantno“ količinu vatrene moći kada je izvršila hapšenje, rekao je tužilac Edvige Rouk-Morizot na konferenciji za novinare.

Osumnjičeni su navodno posedovali opremu za proizvodnju metaka i 26.800 evra u gotovini. Oni su optuženi za trgovinu oružjem i mogu dobiti do 10 godina robije.

Oko 41 pištolj i sastojci za eksplozivne naprave otkriveni su u blizini njihovih domova, otkrio je u petak Rouk-Morizot. Od otkrivenih oružja, 18 je bilo legalno, a 23 ilegalno. Pronađeno je i oko 167 šaržera i 30 kilograma baruta.

Zvaničnici veruju da četvorica muškaraca imaju veze sa neonacističkom grupom u istočnom delu Francuske u Alzasu.

Na mestu događaja otkriven je materijal prožet antisemitizmom i poricanjem holokausta. Francuski zvaničnici pregledaju kompjutersku opremu zaplenjenu od osumnjičenih.

Francuska ima jednu od najvećih jevrejskih i muslimanskih populacija u celoj Evropi, prema Kancelariji visokog komesara Ujedinjenih nacija.

Zemlja je poslednjih godina pojačala svoj nadzor nad domaćim ekstremističkim grupama, nadajući se da će ograničiti zločine iz mržnje. Antisemitske pojave u Francuskoj porasle su za 75 odsto između 2020. i 2021. godine.

 

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Washington Examiner