Indijke rizikuju svoje živote penjući se po zidovima bunara

Video koji prikazuje dve žene Indijke koje rizikuju svoje živote da bi pristupile vodi u Madja Pradešu, postao je viralan ove nedelje.

Na video snimku koji je na Tviteru objavio indijski novinski medij ANI, vide se žene kako pešače daleko do bunara po vodu. One se spuštaju niz zidove bunara bez užadi  i pojasa kako bi došle do vode. Na dnu sakupljaju male lokve koje kasnije iznose iz bunara napolje. Ovako prikupljenu vodu koriste krajnje racionalno.

Video je odraz teške situacije u selu Ghunsiia nakon što su bunari i bare presušili. Međutim, ovo nije prvi video snimak da Indijke rizikuju svoje živote zbog vode. U aprilu se pojavio sličan snimak žene koja rizikuje život da bi donela vodu u Maharaštri.

Ozbiljna kriza vode u Madja Pradešu samo je jedno od mnogih pogođenih oblasti širom Indije. U globalnom izveštaju za 2019. Indija je bila jedna od 17 zemalja koje su prijavile da je njihova „kriza sa vodom“ „ekstremno visoka“. Takođe se očekuje da će se zemlja suočiti sa još ozbiljnijim nedostatkom vode do 2050. godine.

Iako je državna vlada obećala selima Madja Pradeša da će snabdevati vodom iz slavine do 2024. godine, nestašica vode je navodno „problem koji se ponavlja svakog leta“, primoravajući milione da žive bez ove potrebe. Razočarani vladinim nedostatkom akcije, meštani su odlučili da bojkotuju izbore za Gram Pančajat, institut za upravljanje selom.

„Zaposleni u vladi i politički lideri dolaze samo tokom izbora. Ovog puta smo odlučili da ne dajemo glasove dok ne budemo imali uredno vodosnabdevanje. Moramo da siđemo u bunar da prikupimo vodu. Postoje 3 bunara, svi su skoro presušili, nijedna ručna pumpa nema vodu“, rekli su za ANI meštani.

Nakon što su pogledali video, Indijci su na društvenim mrežama takođe pozvali zvaničnike da pomognu selu u svetlu „srceparajućih“ prizora.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: NextShark