Turska: Zahteva "konkretne korake" da bi podržala kandidature nordijskih zemalja u NATO

Turska neće pristati na ulazak dve nordijske zemlje u NATO, ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci za rešavanje primedbi koje zahteva Ankara, istakao je visoki turski zvaničnik nakon razgovora sa švedskim i finskim diplomatama u sredu.

Jasno smo stavili do znanja da ako se zabrinutost Turske u pogledu bezbednosti ne odgovori konkretnim koracima u određenom vremenskom okviru, proces neće napredovati – rekao je Ibrahim Kalin na konferenciji za novinare posle razgovora u Ankari koji su trajali oko pet sati.

Kalin je portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i viši predsednički pomoćnik.

Švedska i Finska podnele su prošle nedelje svoje pismene prijave za pridruživanje NATO-u, što predstavlja jednu od najvećih geopolitičkih posledica situacije u Ukrajini, koja bi mogla da promeni bezbednosnu mapu Evrope.

Turska je saopštila da se protivi članstvu tih zemalja u zapadnom vojnom savezu, navodeći pritužbe na podršku Švedske, i u manjoj meri Finske, percipirane podrške Radničkoj partiji Kurdistana, ili PKK, i drugim entitetima koje Turska smatra bezbednosnim pretnjama.

Turska vlada takođe optužuje Finsku i Švedsku da su Turskoj uvele ograničenja izvoza oružja i da odbijaju da izruče osumnjičene „teroriste“.

Prigovori Turske umanjili su nade Stokholma i Helsinkija da brzo uđu u NATO i doveli su na kocku kredibilitet transatlantske alijanse.

Svih 30 članica NATO-a mora da se dogovori o prijemu novih članica.

Švedska i finska delegacija sastale su se sa Kalinom i zamenikom turskog ministra inostranih poslova Sedatom Onalom. Švedsku delegaciju je predvodio državni sekretar Oskar Stenstrom, dok je Juka Salovaara, podsekretar ministarstva spoljnih poslova, predvodio finsku delegaciju, rekli su turski zvaničnici.

Kalin je rekao da je predlog Turske o ukidanju ograničenja izvoza oružja naišao na „pozitivan stav“ švedske i finske delegacije.

On je dodao da će se razgovori nastaviti kada nordijske vlade odgovore na zahteve Turske.

Turska takođe očekuje izručenje 28 osumnjičenih za „terorizam“ iz Švedske i 12 iz Finske, rekao je Kalin, dodajući da nema „pravnog ili sudskog osnova“ da se oni ne izruče. Turski državni mediji ranije su saopštili da je Turska zahtevala izručenje 33 osumnjičena iz dve zemlje.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Stokholmu da njena zemlja želi da „razjasni” tvrdnje koje su se pojavile tokom razgovora sa Turskom.

Ne šaljemo novac ili oružje terorističkim organizacijama – izjavila je Anderson.

Tokom konferencije za novinare sa estonskim premijerom kasnije u sredu, Anderson je rekla da je „u ovim vremenima važno da ojačamo našu bezbednost“.

Ona je rekla da Švedska ima „konstruktivan dijalog“ sa Turskom i da Stokholm „želi da reši probleme i nesporazume i sporna pitanja“.

Mišel, koji bi trebalo da krene u Helsinki iz Stokholma, rekao je da je to „ključni trenutak za Švedsku“ i „u potpunosti podržavamo vaše izbore“.

Turska je ove nedelje navela pet „konkretnih uveravanja” koje traži od Švedske, uključujući ono što je rekla da je „prekid političke podrške terorizmu”, „eliminisanje izvora finansiranja terorizma” i „prestanak podrške naoružanju” zabranjenoj PKK i grupi milicija sirijskih Kurda koja je povezana sa njom.

Zahtevi su takođe pozvali na ukidanje sankcija za oružje Turskoj i globalnu saradnju u borbi protiv terorizma.

Turska je saopštila da je tražila izručenje kurdskih militanata i drugih osumnjičenih od 2017. godine, ali da nije dobila pozitivan odgovor iz Stokholma. Turska vlada je tvrdila da je Švedska odlučila da obezbedi 376 miliona dolara za podršku kurdskim militantima 2023. godine i da im je obezbedila vojnu opremu, uključujući protivtenkovsko oružje i bespilotne letelice.

Finska je primila devet zahteva za ekstradiciju od Turske u poslednjem periodu koji obuhvata više od tri godine, saopštila je u sredu finska novinska agencija STT, pozivajući se na podatke finskog ministarstva pravde. Dve osobe su izručene dok je šest zahteva odbijeno. Čekalo se rešenje u vezi sa još jednim slučajem.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP