Turska želi da se učlani u BRIKS - Rusija to pozdravlja

Veliki broj zemalja se interesuje za članstvo u BRIKS -u, uključujući i od strane Turske, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu turskog ministra spoljnih poslova da bi njegova zemlja želela da se pridruži BRIKS-u.

„Mi, bezuslovno, pozdravljamo ovakvo intenzivno interesovanje naših suseda i važnih partnera kao što je Turska za BRIKS“, rekao je Peskov novinarima.

Prema njegovim rečima, ova tema će biti na dnevnom redu samita BRIKS pod predsedavanjem Rusije, za šta se zemlja aktivno sprema.

„Naravno, teško da se može u potpunosti odgovoriti na interesovanje svih zainteresovanih strana, ali BRIKS želi da održava kontakte sa svim zainteresovanim zemljama“, istakao je Peskov, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, trenutno se razmatraju različiti formati ovakvih kontakata.

Prethodno, ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan izjavio je za „Saut čajna morning post“ da bi Turska želela da se pridruži BRIKS -u i da će to pitanje biti razmatrano na sastanku ministara spoljnih poslova organizacije u Nižnjem Novgorodu.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, neke evropske države protive se pridruživanju njegove zemlje Evropskoj uniji i zato turske vlasti razmatraju BRIKS kao alternativnu platformu za integracije.

Rusija je 1. januara postala predsedavajuća BRIKS-a za narednu godinu. Njeno predsedavanje počelo je prijemom novih članica u organizaciju – osim Ruske Federacije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, članice ove organizacije sada su i Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija.

Nakon pristupanja svih novih članica, populacija zemalja BRIKS-a povećala se na 3,6 milijardi ljudi, što je skoro polovina ukupne svetske populacije. Ove države čine više od 40 odsto svetske proizvodnje nafte i oko četvrtine svetskog izvoza.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/in4s.net