Tuži Ilona Maska zbog Dogecoina

Jedan investitor traži od Ilona Maska 258 milijardi dolara u tužbi i tvrdi da je Mask vodio piramidalnu šemu za promovisanje kriptovalute pod nazivom dogecoin.

Kriptovaluta je stvorena kao šala 2013. godine i dizajnirana je da ismeje bitcoin.

Ali dogecoin je napunio naslovne strane prošle godine nakon dramatičnog rasta. Za nešto više od četiri meseca, njegova vrednost je porasla sa 0,004 dolara na 0,73 dolara, što je povećanje veće od 18.000 odsto, prenosi Indeks.

Mask je redovno tvitovao o dogecoin-u tokom ovog perioda, što je često rezultiralo naglim porastom vrednosti, nakon čega bi ta vrednost naglo padala.

Dogecoin je dramatično pao tokom prošle godine, a u vreme pisanja ovog teksta, njegov pad je 92 odsto u odnosu na rekordne vrednosti zabeležene prošlog maja.

Najbogatiji čovek na svetu, šef Tesle i SpaceX-a, optužen je da „promoviše dogecoin piramidalnom šemom kako bi profitirao od trgovine njime“.

Zahteva 258 milijardi dolara odštete

Tužba je podneta njujorškom sudu, a u njoj se navodi da je „Mask koristio svoju titulu najbogatijeg čoveka na svetu da upravlja i manipuliše dogecoinom za profit“.

Ilona Maska tuži Kit Džonson, koji tvrdi da je prevaren. Njegovi advokati insistiraju da je dogecoin potpuno bezvredna kriptovaluta, a sudski podnesci sadrže citate Bila Gejtsa i Vorena Bafeta, koji su kriptoskeptici i više puta su javno doveli u pitanje vrednost dogecoina.

Tužilac želi da zastupa sve one koji su izgubili novac na dogecoin-u od 2019. godine. Pored zahteva od 258 milijardi dolara odštete, Džonson takođe želi da se Masku, Tesli i SpaceX-u zabrani da promovišu dogecoin.

Ranije ove godine, Tesla je počeo da prihvata dogecoin kao način plaćanja robe, ali ne i svoje električne automobile.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji