Gasprom zavrće ventile - Evropa će osetiti ove mere

Ruski gasni gigant Gasprom zavrće ventile, tako da će biti smanjena isporuka gasa Evropi. Isporuka je smanjena zbog tehničkih problema, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da postoji problem sa turbinama.

 Treba da se obratite Gaspromu, znamo samo da postoji problem sa turbinama, problem sa njihovim remontom. Neka turbina nije vraćena, negde je blokirana – rekao je Peskov.

On je takođe ocenio da je trenutni problem s turbinama i posledičnim smanjenjem isporuka gasa Evropi rezultat zapadnih sankcija prema Moskvi.

 Nema tu ničeg namernog, to je problem koji nije povezan sa nama – naglasio je Peskov.

Dodao je da Kremlj nema informaciju o mogućem datumu vraćanja turbina i da je to takođe pitanje za Gasprom.

Ruski gasni gigant je 15. juna saopštio da zaustavlja rad još jednog Simensovog gasnoturbinskog motora na gasovodu Severni tok zbog isteka roka za remont. Kao rezultat toga, predviđeno je da protok gasa ovim cevovodom od noći 16. juna padne za još jednu trećinu na 67 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Gasprom je u utorak saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Severnog toka u odnosu na plan zbog neblagovremenog Simensovog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke i identifikovanih kvarova na motorima.

Simens Enerdži je ranije saopštio da je za sada neizvodljivo vraćanje jedne od gasnih turbina za Severni tok iz Montreala u Nemačku, nakon popravke, zbog kanadskih sankcija prema Rusiji.

Nemačkoj, Češkoj i Austriji isporuke smanjene

Nakon Nemačke i Češke i Austrija je suočena sa smanjenim isporukama gasa iz Rusije.

Jedan neimenovani portparol OMV-a rekao je da je Gasprom obavestio o smanjenju isporuka gasa.

„Mi ćemo te količine, ako bude potrebno, kompenzovati iz rezervi i sa tržišta. Snabdevanje potrošača je osigurano“, poručuju iz OMV, prenose mediji.

I iz češkog CEZ-a ističu da je smanjenja isporuka i da je to vezano za tehničke probleme.

Nije prvi put da Gasprom zavrće gas. On je ove nedelje već  smanjio isporuke Nemačkoj, a kao obrazloženje naveo je kašnjenja u popravci gasnih kompresora.

Ministar privrede Nemačke Robert Habek, na to obrazloženje, rekao je da se radi o izgovoru, i da je očigledno u pitanju strategija stvaranja nesigurnosti i dizanja cene.

Habek je naglasio da to pokazuje koliko je važno osloboditi se zavisnosti od Rusije.

On je, preko tvitera, pozvao na štednju energije.

 Sada je trenutak za štednju. Svaki kilovatsat pomaže – podvukao je on.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji