U Francuskoj energetska kriza zbog nuklearki van stroja

Obustavljen je rad još jedne nuklearne jedinice u Francuskoj, tako da je polovina njenih reaktora sada van mreže radi redovnog održavanja.

Zbog toga je sve nategnutija situacija sa snabdevanjem strujom u zemlji koja je tradicionalno jedan od najvećih izvoznika električne energije u Evropi.

Obustava rada francuskiih nuklearki utiče na tokove električne energije u regionu. Francuska je uvezla skoro onoliko električne energeije koliko je poslala u inostranstvo u prvom kvartalu 2022, u poređenju sa neto izvozom od oko 8,0 teravat-sati u Veliku Britaniju, Italiju, Nemačku i Švajcarsku u istom periodu prošle godine, prema podacima istraživačkog instituta Fraunhofer ISE.

Dvadeset osam reaktora u Francuskoj je van mreže pošto se nastavljaju problemi u državnoj energetskoj kompaniji EDF zbog korozije otkrivene na nekim lokacijama, što zahteva duge provere i popravke, izveštava „Blumberg“.

EDF-ov reaktor Golfek-2 snage 1.300 megavata, koji se nalazi na jugu Francuske, zaustavljen je danas radi redovnog remonta, saopštila je kompanija u podnesku objavljenom na veb sajtu mrežnog operatera RTE.

Vanredne popravke, uz ranije planirana zaustavljanja proizvodnje radi dopune goriva i redovnog održavanja, dovelo je francusku proizvodnju nuklearne energije na najniži nivo u više od jedne decenije za ovaj period godine, navodi njujorška agencija.

Francuska „flota“ nuklearnih elektrana je ključna za tu zemlju jer može da podmiri više od dve trećine nacionalnih potreba za električnom energijom, tako da bi ovaj zastoj potencijalno mogao da pogorša evropsku krizu u snabdevanju strujom.

Na francuskoj berzi struje su dnevne cene bile u proseku više za oko 30 odsto nego u susednoj Nemačkoj ove godine, i četiri puta više nego u istom periodu 2021. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Bloomberg