Bezos za samo nekoliko sati izgubio više od 20 milijardi dolara

Zbog loših poslovnih rezultata juče su akcije Amazona završile u crvenom, a to je najviše osetio najveći deoničar Džef Bezos.

Džin internetske trgovine Amazon izvestio je da je prva tri ovogodišnja meseca zaključio s gubitkom zbog ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian, ali upozorio je i na više troškove i slabiju prodaju.

Kompanija je u prvom tromesečju zabeležila neto gubitak od 3,8 milijardi dolara. U istom razdoblju prošle godine poslovala je s neto dobiti of 8,1 milijardu dolara.

U Amazonu ističu da je gubitak na početku ove godine povezan najviše s gubitkom vrednosti ulaganja u proizvođača električnih automobila Rivian pre odbitka poreza od 7,6 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Operativna dobit više je nego prepolovljena, na 3,7 milijardi dolara, pokazuje izveštaj objavljen u četvrtak.

Neto prihod porastao je sedam posto, na 116,4 milijarde dolara, i odražava dobar rezultat sektora za računarstvo u oblaku Amazon Web Services.

Neto prihod od prodaje proizvoda blago je pao, za dva posto, na 56,5 milijardi dolara.

Operativni troškovi porasli su 12,8 posto, na 112,8 milijardi dolara.

Amazonovi troškovi veći su oko šest milijardi dolara nego prošle godine uglavnom zbog viših troškova plata i goriva koje je 1,5 puta skuplje nego pre godinu dana, rekao je novinarima financijski direktor Brajan Olsavski.

U drugom tromesečju kompanija bi mogla da ostvari operativnu dobit od tri milijarde dolara, ali i operativni gubitak od milijardu dolara, procjenjuju u upravi. U drugom prošlogodišnjem tromesečju iznosila je 7,7 milijardi dolara.

Minus su posledično osetili su i deoničari firme, a najgore je prošao najveći akcionar Džef Bezos. Prema Fortuneu, on je za samo nekoliko sati izgubio više od 20 milijardi dolara.

Reč je o velikoj svoti, ali naravno ne treba se brinuti za stanje njegovih finansija jer je i dalje „težak“ skoro 150 milijardi dolara. Što se cele godine tiče, Bezos je u velikom minusu te je od početka 2022. do sada u minusu skoro 44 milijarde dolara.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: WashingtonTimes