U Indiji ekstremne temperature praćene nestašicom struje i uglja

Neobično rani i brutalni talas vrućine prži delove Indije, a akutne nestašice struje pogađaju milione ljudi dok potražnja za električnom energijom skoče na rekordne nivoe.

Zalihe uglja u mnogim termoelektranama su opasno niske, što dovodi do svakodnevog nestanka struje u nekoliko država. Nestašice izazivaju ispitivanje dugotrajnog oslanjanja Indije na ugalj, koji proizvodi 70% struje u zemlji.

Situacija naglašava hitnu potrebu Indije da diverzifikuje svoje izvore energije, jer se očekuje da će potražnja za električnom energijom porasti više nego bilo gde drugde u svetu u narednih 20 godina kako se gusto naseljena zemlja bude razvijala, navodi Međunarodna agencija za energiju.

Nestašice su pogođene jer izuzetno visoke temperature zapljuskuju delove zemlje, što je navelo vlasti da zatvore škole, izazivajući požare na ogromnim deponijama i isušujući useve dok se hladno proleće iznenada pretvorilo u nemilosrdnu toplotu.

Indija je zabeležila najtopliji mart od 1901. godine, a prosečne temperature u aprilu u severnim i centralnim delovima zemlje bile su najviše u poslednjih 122 godine, saopštilo je indijsko meteorološko odeljenje.

Temperature su prošle nedelje dostigle 45 stepeni Celzijusa u 10 gradova, iako bi oblačno nebo i kiša uskoro mogli doneti olakšanje.

Toplotni talasi će verovatno pogoditi Indiju otprilike jednom svake četiri godine umesto svakih pet decenija u prošlosti, rekla je Friderike Oto, klimatski naučnik sa Imperijal koledža u Londonu. Indija se hitno mora pripremiti za rekordno povećanje potrošnje energije kao rezultat.

Trenutni nestanci struje nanose štetu ekonomskoj aktivnosti, koja se oporavila nakon gašenja zbog pandemije, i mogla bi poremetiti osnovne usluge kao što su bolnice, upozoravaju stručnjaci. Mnoge države, uključujući Utar Pradeš, Pendžab, Harijanu i Radžastan, imaju prekid u snabdevanju strujom do sedam sati.

Ministarstvo železnica je u petak otkazalo više od 750 usluga putničkih vozova kako bi omogućilo više teretnih vozova da prevoze ugalj iz rudnika do elektrana.

Od 165 indijskih elektrana na ugalj, 94 se suočavaju sa kritično malim zalihama uglja, dok 8 nije u funkciji od nedelje, prema podacima Centralne uprave za električnu energiju. To znači da su akcije pale ispod 25% normalnog nivoa.

Vladina pravila nalažu da elektrane održavaju zalihe uglja za 24 dana, ali mnoge to rutinski ne čine, rekao je Vibhuti Garg, energetski ekonomista na Institutu za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu.

Veći deo Indije je ove godine imao hladno proleće pre nego što su temperature brzo i dramatično porasle. „Onda je odjednom potražnja počela da raste i zalihe su počele da opadaju mnogo, mnogo brže nego što se očekivalo“, rekao je Garg. „I ovo postaje neka vrsta panične situacije da će uskoro početi da ponestaju bez uglja.

 Nemamo dovoljno resursa da napravimo odgovarajuće prognoze. Povećanje potražnje nije trebalo da bude iznenađenje – rekao je Garg.

Uglja ima dovoljno, ali nedostatak predviđanja i planiranja je izazvao probleme, rekao je Sunil Dahiia, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.  Ovo se moglo izbeći.

Deo manjka je takođe mogao da se nadoknadi uvoznim ugljem, rekao je Garg. Ali globalne cene su skočile zbog rata u Ukrajini, dostižući 400 dolara po toni u martu, stavljajući je van domašaja kompanijama za distribuciju električne energije koji su u nedostatku novca.

Analitičari očekuju da će potražnja opasti u narednim nedeljama, posebno ako se vrućina smiri, ali će verovatno ponovo porasti u julu i avgustu, podstaknuta porastom vlažnosti i sezonom sadnje u nekim indijskim državama. To je takođe početak monsuna, kada jake kiše mogu poplaviti rudnike uglja i poremetiti i rudarstvo i snabdevanje.

Slična energetska kriza dogodila se prošlog oktobra nakon neuobičajeno jakih kiša koje su poplavile nekoliko rudnika.

Oslobađanje teretnih vozova za transport uglja će verovatno olakšati situaciju i doneti olakšanje, ali to nije dugoročno rešenje, kažu stručnjaci.

Globalni stručnjaci za klimatske promene nisu za to da se poveća potrošnja uglja da se ne bi ugrozila staklena bašta, tako da je Indija, odnosno bar veći deo njenog stanovništva u problemu.

 Moramo se agresivno fokusirati na jačanje obnovljive energije i učiniti je pouzdanijom. U suprotnom, isti problemi će se i dalje javljati, jer se previše oslanjamo na ovaj jedini izvor goriva – rekao je Dahija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: ABCNews