U napadu na autobus u Siriji poginulo 13 ljudi većinom vojnika

U napadu na civilni autobus na severu Sirije u ponedeljak je poginulo 13 ljudi, uključujući 11 vojnika, a ranjena su tri, javili su sirijski državni mediji, citirajući neimenovanog vojnog zvaničnika.

Kako javlja državna novinska agencija SANA, napad se dogodio u provinciji Raka, koju je nekada kontrolisala ekstremistička grupa Islamska država.

U izveštaju se ne navodi da li je autobus upao u zasedu i napadnut vatrom iz mitraljeza, ili je pogođen projektilom ili bombom pored puta.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti, ali napad je imao sva obeležja militanata IS koji su izveli slične napade proteklih meseci, ostavljajući na desetine mrtvih ili ranjenih.

Neimenovani vojni zvaničnik rekao je da je autobus bio na putu za centralnu provinciju Homs kada se „teroristički napad“ dogodio rano ujutru, kada je poginulo 11 vojnika i dva civila, a tri vojnika su ranjena.

Militanti su proglasili takozvani „kalifat“ u trećini Iraka i Sirije 2014. godine, a grad Raka je bio njihov de fakto glavni grad.

Oni su poraženi 2019. godine, ali spavače ćelije IS i dalje vrše smrtonosne napade.

Sirijske vlasti redovno krive za takve napade Islamsku državu.

Izvor: AP