Iran: Obešen ekstremista optužen za ubistvo šiitskih sveštenika

Iran je u ponedeljak obesio sunitskog ekstremistu koji je osuđen na smrt zbog ubistva dvojice šiitskih sveštenika i ranjavanja još jednog početkom aprila, saopštilo je pravosuđe ove zemlje.

Dvadesetjednogodišnji državljanin uzbekistanskog porekla izveo je napad nožem 5. aprila na svetilište Imam Reza koje odaje počast jednoj od najpoštovanijih ličnosti u šiitskom islamu.

Ubistva su se dogodila tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana kada su se velike gomile vernika okupile u hramu, u drugom po veličini iranskom gradu Mašhadu.

Smrtna presuda Abdolatifu Moradiju izvršena je vešanjem jutros, u prisustvu grupe građana i zvaničnika u zatvoru Vakilabad u Mašhadu – rekao je šef pokrajinskog pravosuđa Gholamali Sadeghi, a citirao je sajt pravosuđa Mizan Online.

Napadač je „optužen da je moharebeh („rat protiv Boga“, na persijskom) koristio oružje da teroriše stanovništvo u svetilištu, pa čak i van njega – dodao je Sadeghi.

Napadač je jednu od žrtava izbo nožem 20 puta, javila je ranije novinska agencija Tasnim.

Pravosuđe je 7. juna objavilo Moradijevu smrtnu kaznu, dodajući da je njegov advokat uložio žalbu Vrhovnom sudu.

Prema pisanju lokalnih medija, Moradi je ilegalno ušao u Iran godinu dana ranije iz Pakistana i nastanio se u Mašhadu, glavnom svetom gradu zemlje.

Iranski lideri su za napad okrivili „takfiri elemente“. Termin tekfiri u Iranu i u nekoliko drugih zemalja odnosi se na radikalne sunitske islamističke grupe.

Jedan od sveštenika, Mohamed Aslani, umro je odmah, dok je smrt drugog, Sadegha Daraija, objavljena dva dana kasnije.

Napad je usledio nekoliko dana nakon što su dva sunitska sveštenika ubijena ispred bogoslovije u severnom iranskom gradu Gonbad-e Kavus.

Trojica osumnjičenih u tom slučaju, takođe suniti, uhapšeni su krajem aprila, ali je rečeno da „nemaju veze sa terorističkim grupama“, preneli su tada državni mediji.

Suniti čine između pet i 10 odsto većinske šiitske populacije Irana od 83 miliona ljudi.

Iran je prošle godine zabeležio najveći godišnji broj pogubljenja u poslednje četiri godine, saopštila je prošlog meseca organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel.

U godišnjem izveštaju navodi se da je Iran pogubio najmanje 314 ljudi 2021. godine, u odnosu na 246 u 2020., uglavnom zbog slučajeva povezanih sa drogom.

Izvor: AFP