Rim će spasiti vukovi od pomahnitalih svinja koje divljaju gradom

Glavni grad Italije, Rim, preplavljen je divljim svinjama. Ali umesto veštačkih rešenja za problematičnu invaziju na četiri papka, priroda bi mogla da pritekne u pomoć uznemirenim Rimljanima zahvaljujući povratku vukova na rubove grada, rekli su stručnjaci za Tajms.

Stručnjaci savetuju da bi moglo biti na hiljade veprova koji lutaju ulicama Rima, plaše građane i proždiru gomile smeća ostavljenog na putevima.

2021. godine, banda veprova je opkolila ženu na parkingu supermarketa u blizini Rima, primoravajući je da ispusti kese sa hranom koju su potom progutali.

Rim će spasiti vukovi od pomahnitalih svinja koje divljaju gradom

Ali nije samo ovde u pitanju njihova težina koja je približno 100 kg kao ni oštre kljove, ono što plaši lokalno stanovništvo, već i sve veći broj slučajeva afričke svinjske kuge koji pogađaju domaće svinje, a koje je bezopasno za ljude, no predstavlja ozbiljnu pretnju proizvodnji čuvene italijanske pršute.

Da bi uništio populaciju divljih svinja, glas italijanske vlade protiv ovih divljih životinja Anđelo Ferari rekao je za Tajms da treba postaviti ogradu duž 68 km okolnog kružnog puta kog Rima.

Plan je da se svi oni unutar obilaznice zaraze i umru, čak i kada izvršimo značajnu depopulaciju van grada – rekao je on.

Zatim su lovci u regionu Lacija oko Rima dobili dodatne dozvole za lov kako bi nastavili odstrel, a zvaničnici su se nadali da bi 50.000 moglo biti uništeno.

Ali ovo nije definitivan odgovor na rimski problem divljih svinja. Mauricio Gubioti, šef rimskih parkova i rezervata prirode, rekao je za Tajms da je „veoma teško hermetički zatvoriti toliku obilaznicu“.

Pored ovoga, ekološki aktivisti su osudili ovakav pristup organizovanjem protesta i rušenjem ograda.

Demonstracije u Rimu protiv nacionalne vanredne situacije zbog širenja svinjske kuge i invazije divljih svinja koje su ugrozile farme svinja u Italiji.

Sve veća populacija vukova u Italiji je ono što bi moglo da pruži odgovor na pljačkaške tj. divlje svinje.

Istraživači su 2013. pronašli prvi dokaz o prisustvu vuka u rezervatu Kastel di Gvido, unutar opštine Rim, što je njihovo prvo viđenje posle više od jednog veka, izvestilo je Evropsko društvo za divljinu.

Rim će spasiti vukovi od pomahnitalih svinja koje divljaju gradom
Da li će vukovi spasiti Rim?

Nekada im je bilo jedva ući u trag u Italiji, ali vukovi se sada vraćaju, a Gubioti je za Tajms rekao da ih sada primećuju na ivici Rima, gde bi mogli da se sretnu sa divljim svinjama, koje se povlače u šumovite predele kada se ne hrane.

On je rekao da se tragovi ostataka divljih svinja već pojavljuju u vučjem izmetu u prirodnom rezervatu Insugherata u blizini Rima, što je dokaz da oni već doprinose odstrelu.

Ekvilibrijum dolazi – rekao je Gubioti.

Izvor: Times