U Severodonjecku ukrajinske trupe primorane na povlačenje

Posle napredovanja ukrajinskih snaga, situacija se u međuvremenu „pogoršala“ u Severodonjecku, ključnom gradu na istoku i trenutnom epicentru žestokih sukoba sa ruskim trupama, objavio je jutros guverner Luganska Sergij Gajdaj.

„Borbe su vrlo žestoke u Severodonjecku. Naši branioci uspeli su u kontranapadu da oslobode polovinu grada, ali situacija se pogoršala za nas“, rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju 1+1, bez dodatnih detalja.

On je rekao da je pojačano granatiranje Severodonjecka i susednog grada Lisičanska. Lisičansk se nalazi na strateškoj uzvišici pogodnoj za držanje linije odbrane. „Rusi uništavaju sve, sa svojom uobičajenom taktikom spržene zemlje, tako da ne ostane više ništa da se brani“, rekao je guverner.

Severodonjec je industrijski centar i najveći grad koji je još u rukama Ukrajinaca u regionu Lugansk, gde su poslednjih nedelja ruski vojnici napredovali korak po korak pošto su se povukli ili bili potisnuti iz drugih delova ukrajinske teritorije, posebno oko glavnog grada Kijeva.

Ukrajinci su prvobitno potisnuti u ruskoj ofanzivi na Severodnojeck ali su posle postepeno povratili teritoriju.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo u subotu da se ukrajinske trupe povlače ka Lisičansku, i da su pretrpele velike gubitke u borbama za Severodonjeck. Ti gubici idu i do 90 odsto, u više jedinica.

Ruska vojska pokušava da zauzme ceo Donbas, region koji obuhvata oblasti Donjeck i Lugansk.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji