Posle severnokorejskog raketnog testiranja

Posle severnokorejskog raketnog testiranja u nedelju, u kojem je ispaljeno osam raketa kratkog dometa, Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja saopštile su da su i one ispalile osam raketa zemlja-zemlja rano u ponedeljak na istočnoj obali J. Koreje.

Akcija je demonstracija „sposobnosti i spremnosti za izvođenje preciznih udara“ protiv izvora lansiranja raketa Severne Koreje ili centara za komandu i podršku, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap izjavu južnokorejske vojske.

Južnokorejski predsednik Jon Suk-ieol, koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, obećao je da će zauzeti oštriju liniju protiv Severa i dogovorio se sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na samitu u Seulu u maju da unapredi zajedničke vojne vežbe i njihovo kombinovano držanje odvraćanja.

Severna Koreja je ove godine izvela niz raketnih lansiranja i Jon je rekao da su njeni programi raketa i nuklearnog oružja dostigli nivo na kojem predstavljaju pretnju regionalnom i svetskom miru.

Jug će „nastaviti da gradi temeljne i praktične bezbednosne kapacitete i odvraća od Severne nuklearne i raketne pretnje“, rekao je Jon na događaju povodom Dana sećanja u Južnoj Koreji.

Vojske Južne Koreje i Sjedinjenih Država ispalile su osam projektila zemlja-zemlja tokom oko 10 minuta počevši od 4:45 ujutru u ponedeljak (1945 GMT nedelja) kao odgovor na osam projektila koje je Sever ispalio u nedelju, ipreneo je Jonhap.

Zvaničnik Ministarstva odbrane Južne Koreje potvrdio je da je ispaljeno osam vojnih taktičkih raketnih sistema (ATACMS).

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da je vežba uključila jedan projektil američke vojske i sedam iz Južne Koreje.

Savez RK-SAD ostaje posvećen miru i prosperitetu na Korejskom poluostrvu i širom Indo-Pacifika – navodi se u saopštenju, koristeći inicijale zvaničnog imena Južne Koreje.

Severnokorejske balističke rakete kratkog dometa, ispaljene ka moru sa njene istočne obale u nedelju, bile su verovatno najveći pojedinačni test i usledile su dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vežbe.

Južna Koreja-SAD u bilateralnim vežbama učestvovao je američki nosač aviona prvi put posle više od četiri godine.

Japan i Sjedinjene Države takođe su u nedelju izvele zajedničku vojnu vežbu kao odgovor najnovijeg raketnog testiranja Severne Koreje.

Severna Koreja, koja se nekoliko nedelja bori protiv svog prvog poznatog izbijanja groznice/kovid, kritikovala je prethodne zajedničke vežbe kao primer kontinuirane „neprijateljske politike“ Vašingtona prema Pjongjangu, uprkos njenim pričama o diplomatiji.

Jonhap je, pozivajući se na neidentifikovan izvor, rekao da je rafal Severa u nedelju lansiran sa četiri lokacije, uključujući Sunan u glavnom gradu Pjongjangu.

Lejf-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Eva u Seulu, rekao je da je trenutna raketna odbrana Južne Koreje nedovoljna protiv sve veće pretnje Severne Koreje.

Severna Koreja je nastavila sa svojim nedavnim trendom da ne izveštava o momentu  raketnog testiranja u državnim medijima, za šta su neki analitičari rekli da treba da pokaže da su testovi deo rutinskih vojnih vežbi.

Zvaničnici Vašingtona i Seula su takođe nedavno upozorili da je Severna Koreja spremna da nastavi testiranje nuklearnog oružja po prvi put od 2017.

Prošlog meseca, Severna Koreja je ispalila tri projektila, uključujući jednu za koju se smatra da je njena najveća interkontinentalna raketa, Hvasong-17, nakon što je Bajden završio putovanje po Aziji gde je pristao na nove mere za odvraćanje nuklearno naoružane države.

Zajedničke snage Južne Koreje i SAD ispalile su rakete kao odgovor na te testove, za koje dva saveznika kažu da predstavljaju kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Prošlog meseca Sjedinjene Države su pozvale na dodatne sankcije UN protiv Severne Koreje zbog njenih lansiranja balističkih raketa, ali su Kina i Rusija stavile veto na predlog, javno podelivši Savet bezbednosti UN.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Reuters