Srbija između Zapada i Rusije

Diplomatska navala na Srbiju koja se nalazi u stezi između Zapada i Moskve

Saga oko posete ruskog šefa diplomatije Beogradu konačno je okončana – Sergej Lavrov neće doći u Srbiju jer je više susednih zemalja zatvorilo vazdušni prostor za avion iz Kremlja. Ovo neće narušiti „prijateljske odnose“ Rusije i Srbije, poručuju zvaničnici iz Moskve, dok se Aleksandar Vučić priprema za posetu nemačkog kancelara Šolca. Njegovim dolaskom zatvoriće se krug diplomatske ofanzive na Srbiju, u kojoj se već neko vreme takmiče Rusija i zapadne zemlje.

Burnih nekoliko nedelja je iza Srbije i zvaničnika više evropskih zemalja, koji su najavili, potvrdili, oklevali, pa zatim otkazali posete Beogradu. Tako se namestila situacija da se Srbija našla između zapada i istoka, kao spona, ali i kao objekat diplomatskih rasprava između Moskve i Zapadnih zemalja. Čitava saga počela je 23. maja, kada je dolazak u Srbiju najavio nemački kancelar Olaf Šolc, da bi nakon toga stigla depeša iz Moskve koja najavljuje posetu Sergeja Lavrova.

Kako se Srbija u kratkom periodu našla usred diplomatskog rata  između Zapada i Rusije?

Odgovor je zapravo prilično jednostavan – Srbija je jedna od retkih zemalja sveta koja nije uvela sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini. Aleksandar Vučić nedavno je sa Vladimirom Putinom razgovarao o novom gasnom ugovoru, a istovremeno se čelnici EU ubeđuju u evropsku budućnost naše zemlje.

Kako bi potvrdio dogovore iz Brisela, prvi je posetu našoj zemlji najavio nemački kancelar Olaf Šolc. Kako su tada objasnili izvori našeg portala iz diplomatskih krugova, među glavnim temama Šolcove posete biće odnos Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, pozicija Kosova u Savetu Evrope i Otvoreni Balkan.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije kao bomba je odjeknula vest – ruski šef diplomatije kreće u prvu posetu Evropi od početka rata, a njegova destinacija – Beograd.

I dok dolazak Šolca u srpsku prestonicu nisu pratila kolebanja i intrige, otkazani put Sergeja Lavrova privukao je pažnju čitavog sveta.

„Situacija se komplikuje“

Morali su zvaničnici Srbije sa oduševljenjem da prihvate posetu jednog od najomraženijih ljudi na svetu zbog novog gasnog ugovora koji je Vučić dogovarao sa Putinom. Jedan od novinara ruskog Komersanta istakao je tada da Lavrov dolazi u Beograd da ispostavi račun za gas, povoljan za Srbiju, a još povoljniji za Rusiju.

Međutim, kako je i sam Vučić rekao, situacija je nakon par dana počela da se komplikuje. Šta se dogodilo?

Ispostavilo se da ni srpska ni ruska strana nisu razmišljale o logistici dolaska ministra spoljnih poslova, koji se nalazi pod sankcijama Evropske unije. One podrazumevaju da mu je zabranjen ulazak u zemlje članice Unije, a imovina zamrznuta.

Lavrov je, zapravo, imao samo tri načina da stigne u Beograd. Jedan je da pojedine zemlje EU pristanu da mu dozvole tranzit uprkos sankcijama. Drugi bi bio da Vlada Srbije pošalje čarter let u Moskvu, a treći da šef diplomatije redovnim letom Er Srbije krene sa Šeremetjeva za Beograd, što bi bio veliki izuzetak obzirom da Lavrov putuje isključivo svojim avionom, uz obezbeđenje Kremlja.

„Komplikuje se situacija oko dolaska Lavarova u svakom smislu, ali nisam još speman da o tome govorim, ali komplikuje se u svakom smislu. Pitanja su kako će da dođe Lavrov, šta… i drugo…, videćemo“, rekao je Vučić 2. juna, nekoliko dana pred planirani dolazak šefa ruske diplomatije.

Samo dan kasnije, predsednik Vučić rekao nam je „da se strpimo“, dok je premijera Brnabić istakla da je nečuveno da se predsednik jedne zemlje bavi logistikom dolaska stranog diplomate. Činjenica da strani diplomata dolazi iz zemlje koja je pokrenula rat u drugoj, da su mu sankcije uvele sve zemlje Evrope sem Srbije, nije bila dovoljna da premijerka shvati da nije u pitanju obična diplomatska poseta.

Urgencija Zaharove, rampa komšija

U čitavu dramu uključila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je rekla da Evropa pravi novu „gvozdenu zavesu“, izolujući Rusiju od ostatka sveta.

Istup Zaharove nije doprineo razrešenju situacije, već je juče Rojters preneo da je poseta Lavrova i zvanično otkazana, a razlog je prilično jednostavan – srpski susedi nisu dozvolili ulazak šefa ruske diplomatije u svoj vazdušni prostor. U pitanju su Bugarska, Rumunija i Crna Gora, čime su napori srpskih vlasti da ugoste Lavrova okončani – na njihovu žalost ili olakšanje.

Konačno saopštenje stiglo je jutros, nakon sastanka Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

„Ambasador Ruske Federacije Bocan-Harčenko obavestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i doneo dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19.30“, napisao je Vučić svom Instagram nalogu, dok je Lavrov već održao pres konferenciju na kojoj je poručio – NATO hoće Balkan za sebe.

„Srbiji oduzeta spoljna politika“

„Desilo se nešto nezamislivo. Suverenoj državi je oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike. Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu“, rekao je Lavrov na konfereciji koju su sa nestrpljenjem očekivali mediji u Srbiji.

Govoreći o mogućem odgovoru zemljama koje su zabranile njegovom avionu da leti do Srbije, ruski šef diplomatije rekao je da Rusija „neće učiniti ništa što može da poremeti odnose između naroda“.

Međutim, Lavrov je poslao i poruku koja je ponovo odjeknula u regionu, ali i svetu – NATO želi da napravi projekat „zatvoreni Balkan“.

Epilog priče je jasan – Lavrov ne dolazi, ali je poziv za posetu Moskvi dobio njegov srpski kolega Nikola Selaković (šta će reći Evropa?), ali sa jasno utvrđenim ciljevima za nekoliko dana stiže Šolc, a predsednik će nas o svemu obavestiti na novom vanrednom obraćanju – večeras na RTS-u.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji