Britanija šalje raketne bacače M270 u Ukrajinu

Britanija će snabdeti Ukrajinu višestrukim raketnim sistemima koji mogu da pogode ciljeve udaljene do 80 km (50 milja), saopštila je u ponedeljak, u potezu koji je koordinisan sa Sjedinjenim Državama.

Ministar odbrane Ben Volas rekao je da će se podrška Britanije Ukrajini promeniti kako se ruska taktika bude razvijala, objašnjavajući pomoć sistema za višestruko lansiranje M270.

Ovi veoma sposobni višestruki raketni sistemi će omogućiti našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije – naveo je Volas u saopštenju.

Američki predsednik Džo Bajden je prošle nedelje rekao da će Vašington isporučiti Ukrajini raketne sisteme visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio uveravanja iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruske teritorije.

Putin je rekao da isporuke oružja nisu „ništa novo“, ali je upozorio da će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče municiju većeg dometa za sisteme HIMARS.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da isporučuje Ukrajini četiri sistema M142 HIMARS zajedno sa vođenim raketnim sistemom za višestruko lansiranje za koji je rekao da ima domet od preko 64 km.

Britanija je saopštila da će ukrajinske trupe biti obučene kako da koriste nove lansere u Britaniji, nakon što je ranije najavljeno da će obučiti ukrajinsko osoblje da koristi oklopna vozila.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Reuters