Rakete ispaljene sa izraelskih aviona

Sirijska državna televizija javila je u utorak da su izraelske rakete gađale položaje sirijske vojske južno od glavnog grada Damaska, uzrokujući materijalnu štetu, ali bez žrtava. 

Televizija je citirala neimenovanog vojnog zvaničnika koji je rekao da su izraelske rakete ispaljene sa aviona, zapravo radi se o nekoliko projektila. Avioni su u ponedeljak pre ponoći leteli iznad sirijske Golanske visoravni koju su okupirali Izraelci.

Dodaje se da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila većinu projektila.

Prema sirijskim državnim medijima, izraelski projektili su gađali centralnu Siriju 13. maja, ubivši pet ljudi, uključujući jednog civila, i izazvavši požare na poljoprivrednim površinama u toj oblasti.

Izrael je tokom godina izveo stotine napada na ciljeve u Siriji, ali retko priznao ili raspravljao o takvim operacijama.

Navodi se da Izrael gađa baze iranskih savezničkih milicija, kao što je libanska militantna grupa Hezbolah.  Hezbolah i iranska milicija imaju borce raspoređene u Siriji i bore se na strani vladinih snaga sirijskog predsednika Bašara Asada. Pored ljudstva na meti izraelskog napada su i pošiljke oružja za koje se veruje da su namenjene milicijama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: AP