Ukrajina uvodi sankcije protiv sveštenika koji su lojalni Moskvi

Ukrajina uvodi sankcije za 10 sveštenika zbog povezanosti sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbednosti.

U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini.

Većina sveštenika za koje se uvode sankcije su pripadnici crkve ili tesno povezani sa njom, žive na teritorijama koje kontroliše Rusija ili su u inostranstvu, saopštila je ukrajinska služba bezbednosti.

Služba bezbednosti Ukrajine nastavlja da sprovodi sveobuhvatan rad na zaštiti ukrajinske državnosti i nastaviće da razotkriva osobe koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska pravoslavna crkva povezana sa Moskvom je formalno prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom prošlog maja, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, navodi Rojters.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji