Uredbom Vlade Srbije privremeno ograničena cena gasa

Uredbom Vlade Srbije o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Cilj Uredbe Vlade je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa. Kao jedan od načina za ublažavanje posledica energetske krize. Sve to u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta. Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike. Razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Na sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta.  I to za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste. U javnom sektoru se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Novosti