Direktor "Srbijašume": Hitno ograničiti izvoz - Kubik drva 4.000 na stovarištima i do 8.000 dinara

Direktor „Srbijašume“ izjavio je za domaće medije da je kod njih trenutna cena kubika drva 4.000 a na stovarištima i do 8.000 dinara

Vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“ Igor Braunović rekao je za RTS da su neopravdano povišene cene ogreva da je u „Srbijašumama“ kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu oko 8.000.

Napomenuo je da se hitno mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena.

Građani uveliko speremaju ogrev za zimu. Potražnja koja je višestruko veća nego ranijih godina pogurala je i cene drva i peleta, skuplji su 30 do 50 posto nego lane.

Dojave o bombama stigle na više stotina školskih mejl adresa

Zbog svetske energetske krize, a imajući u vidu značaj ogrevnog drveta predstojećoj grejnoj sezoni Vlada je Javno preduzeće „Srbijašume“ – proglasila energetskim.

Braunović je rekao da su za 8 godina u „Srbijašumama“ cene povećane svega za pet posto.

Neopravdano su povišene cene ogreva. Kod nas je kubik drva oko 4.000 dinara, a na stovarištu koliko čujemo oko 8.000, ali ima tu i prevoza i drugih stvari koje utiču – kaže vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijašuma“.

Naglasio je da su cene peleta koje idu i do 40.000 dinara apsolutno neopravdane, kada se uzme u obzir da sirovina za jednu tonu peleta iz „Srbijašuma“ košta maksimalno 8.000 dinara.

Neopravdano je izmišljati cene žice, cene džakova i uzimati prosečnu cenu iz tamo nekih privatnih šuma.

„Srbijašume“ su sa svojom sirovinom u stanju da podmire preko proizvođača peleta 110.000 korisnika, koji u danas u Srbiji ne postoje, jer ih sada ima 100.0000 korisnika – rekao je.

Uredbom Vlade Srbije privremeno ograničena cena gasa

Najavio je sastanak sa kupcima na kojem će im reći da moraju da prikoče sa cenama ogreva jer će u suprotnom „Sebijašume“ razmisliti kako će se ponašati u vezi sa isporukom prema njima.

Hitno se mora ograničiti prvo izvoz, a onda i cena, jer je cena nerealna, a ne možemo pričati o nekim troškova – rekao je Braunović.

Kada je reč o krađi šume, napominje da je najveći problem na administrativnoj liniji sa KiM, sa čim se teško bori pored „Srbijašuma“ i vojska i policija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Mediji