Vašington: Moskva pruža naprednu vojnu pomoć Teheranu

Vašington je optužio Moskvu da u okviru produbljivanja saradnje sa Iranom namerava da pruži punu, neprednu vojnu pomoć Teheranu.

Bela kuća navodi da pomoć Teheranu uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, helikoptere i borbene avione, dok iranska vojna industrija snabdeva rusku vojsku bespilotnim letelicama.

Pozivajući se na procene američkih obaveštajnih službi, portparol saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je u petak da Rusija nudi Iranu do sada „neviđen nivo vojne i tehničke podrške koja pretvara odnos ove dve države u punopravno odbrambeno partnerstvo, preneo je AP.

Kirbi je rekao da Moskva, zbog sukoba sa Ukrajinom, razmatra sa Iranom otvaranje linije za sklapanje dronova u Rusiji, dok istovremeno, ruski vojni instruktori obučavaju iranske pilote za letenje na lovcima SU-35 koji bi u periodu od godinu dana mogli biti isporučeni Iranu.

„Ovi borbeni avioni će značajno ojačati iransko ratno vazduhoplovstvo u poređenju sa susednim zemljama u regionu“, rekao je Kirbi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Agencije