Vats ap korisnici da budu na oprezu Hakeri mogu imati pristup

Juče je Pavel Durov, osnivač Telegrama, izjavio da „hakeri mogu imati potpuni pristup (!) svemu na telefonima korisnika WhatsApp-a” aplikacije, a to je moguće kroz bezbednosni problem koji je sam WhatsApp otkrio prošle nedelje.

Durov je upozorio da, iako neki korisnici redovno ažuriraju svoju verziju aplikacije, WhatsApp redovno ima bezbednosnih problema. Ovog puta, sve što je haker morao da uradi da kontroliše telefon bilo je da korisniku pošalje zlonamerni video ili započne video poziv na WhatsApp-u. Bezbednosni problem WhatsApp-a, upravo sličan ovom, otkriven je 2017. i 2018. godine, zatim još jedan 2019. i još jedan 2020. godine, dok pre 2016. WhatsApp uopšte nije imao šifrovanje.

Osnivač Telegrama veruje da WhatsApp nikada neće biti bezbedan:

Svake godine saznamo za neki problem u WhatsApp-u koji dovodi u opasnost sve na uređajima njihovih korisnika. Što znači da je gotovo sigurno da tamo već postoji nova bezbednosna greška. Takvi problemi teško da su slučajni, oni su podmetnuti u pozadini. Ako se otkrije jedan backdoor i mora se ukloniti, dodaje se još jedan.

Godine 2020. Džef Bezos je otkrio da su svi podaci iz svake aplikacije na njegovom uređaju dostupni zbog bezbednosnih grešaka u WhatsApp-u. Ovo je jedan od primera kako WhatsApp pravi tačku na telefon korisnika.

Durov je rekao da je to razlog zašto je „pre mnogo godina“ izbrisao WhatsApp sa svojih uređaja.

Na kraju svog posta, Durov je dao odricanje od odgovornosti da nije terao ljude da umesto toga instaliraju Telegram, već je pre upozoravao čitaoce da ne koriste WhatsApp.

Ovde ne teram ljude da pređu na Telegram. Sa 700 miliona aktivnih korisnika i 2 miliona dnevnih registracija, Telegramu nije potrebna dodatna promocija. Možete da koristite bilo koju aplikaciju za razmenu poruka koja vam se sviđa, ali se držite podalje od WhatsApp-a, on je alat za nadzor već 14 godina.

Aplikacija WhatsApp ne samo da nije sigurna dugi niz godina, već je i pitanje koliko ljudi nije imalo pojma da preko ove aplikacije hakeri mogu imati pristup svemu na vašem telefonu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/kod