Večeras uz alkohol nikako ne smete da jedete ovu hranu

Večeras, sutra i narednih nekoliko dana velika je verovatnoća da ćete se naći u situaciji da popijete koju čašicu više.

To se sutradan može završiti mamurlukom, a kako biste sebi što više olakšali u ovoj situaciji izbegavajte određene namirnice kako ne biste pogoršali situaciju.

Prema dijetetičarki Amandi Sauseda, postoje četiri grupe namirnica koje bi trebalo izbegavati po svaku cenu pre pijenja – uključujući sve prženo.

To je zato što pržena hrana ili grickalice u baru – poput pohovane piletine ili čipsa – obično ne sadrže dovoljno dobar izbor hranljivih materija da bi vaša creva bila pod kontrolom i zdrava dok pijuckate vino ili pivo.

Amanda je rekla da je još jedna zabranjena stvar bilo šta što može izazvati gorušicu.

Na primer, začinjena hrana, kao što su kari, čokolada ili čak menta.

Prema istraživanju u „Best Practices in Research – Clinical Gastroenterology“, ova vrsta hrane će verovatno dodatno iritirati vaš probavni sistem.

Slično tome, jela zbog kojih se osećate naduto nisu dobra ideja pre nego što izađete uveče. Amanda je objasnila:

„Izbegavala bih hranu zbog koje osećate nadutost ili imate gasove. A pošto alkohol može da poremeti vaša creva, pridržavajte se uobičajene hrane koja će ih učiniti srećnim.“

Kofein je takođe na listi zabranjenih stvari, jer pića koja uključuju dodatni kofein mogu da vas učine budnijim.

Zauzvrat, mogu negativno uticati na vas jer će „pomoći da se prikriju simptomi upotrebe alkohola, što bi vam moglo dati lažni osećaj da možete da pijete više“.

Umesto toga, Amanda kaže da bi večeras trebalo da se odlučite za neke zdravije alternative – bilo šta od avokada do omleta.

Objasnila je zašto je avokado dobar izbor:

„On je dobar izvor zdravih masti koje će pomoći da se uspori apsorpcija alkohola. Moji drugi predlozi za jelo pre uživanja u alkoholu su ovsena kaša, borovnice i jogurt. Piletina na žaru sa salatom i pečenim krompirom takođe može biti dobar izbor“, otkrila je.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/B92