Velika Britanija šalje 8000 vojnika u istočnu Evropu na proširene vežbe

Velika Britanija šalje 8000 vojnika na vežbe širom istočne Evrope kako bi smanjila ruski uticaj u jednoj od najvećih vojnih vežbi od hladnog rata.

Desetine tenkova biće raspoređeno u zemlje od Finske do Severne Makedonije ovog leta, a pridružiće im se desetine hiljada vojnika iz NATO-a i Saveza združenih ekspedicionih snaga, koji uključuje Finsku i Švedsku.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je ta akcija bila dugo planirana i naknadno pojačana kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini krajem februara.

Komandant kopnene vojske general-potpukovnik Ralf Vuddis rekao je: „Velika Britanija daje značajan doprinos odbrani Evrope i odvraćanju od ruske agresije. Obim raspoređivanja, zajedno sa profesionalizmom, obučenošću i agilnošću britanske vojske, odvratiće agresiju u razmerama koje nisu viđene u Evropi ovog veka.

Ministar odbrane Ben Volas je rekao: „Bezbednost Evrope nikada nije bila važnija. Ove vežbe će pokazati kako naše trupe udružuju snage sa saveznicima i partnerima širom NATO-a i Zajedničkim ekspedicionim snagama u pokazivanju solidarnosti i snage u jednom od najvećih zajedničkih raspoređivanja od hladnog rata.

Trupe iz kraljevskih husara su raspoređene i biće uključene u oklopnu brigadu u Finskoj, koja deli kopnenu granicu sa Rusijom od 830 milja. Vežbe zajedno sa američkim trupama održavaju se i u Poljskoj.

Najava da će Britanija izvesti velike vežbe u Evropi dolazi nakon što je Vladimir Putin ukazao na izglede za napade na zapadne mete, upozoravajući na „munjevitu“ odmazdu ako zemlje intervenišu u Ukrajini.

Operacija, nazvana Vežba Jež, počeće u maju i uključiće britanske trupe koje vežbaju na granici Estonije i Letonije, zajedno sa 18.000 vojnika NATO-a, uključujući francuske i danske snage, koje su deo pojačanog prisustva NATO-a predvođenog Britanijom.

Velika Britanija je ove nedelje povećala pritisak na međunarodne saveznike da pojačaju podršku Ukrajini. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus pozvala je na „udvostručavanje“ u govoru u sredu uveče, uključujući dalje snabdevanje teškim naoružanjem, i da saveznici insistiraju na tome da ruske snage u potpunosti napuste teritoriju Ukrajine, a da se zemlja vrati u prethodno stanje na granice iz 2014-e.

Govoreći o okupiranim oblastima os trane Rusije o regionu Donbas na istoku Ukrajine, ona je rekla: „Nastavićemo da idemo dalje i brže da potisnemo Rusiju iz cele Ukrajine. Postojale su spekulacije da bi se Ukrajina zadovoljila povratkom na status kvo pre invazije gde je teritorija ustupljena de fakto separatistima

Ona je Putina nazvala „očajnim nevaljalim operaterom koji nije zainteresovan za međunarodne norme“.

Neki tvrde da ne treba da obezbedimo teško oružje iz straha da ne izazovemo nešto gore. Ali moje mišljenje je da bi nečinjenje bila najveća provokacija. Ovo je vreme za hrabrost, a ne za oprez – rekla je ona, priznajući da je trebalo učiniti više da se odvrati ruska intervencija.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: The Guardian