Turska bojkotuje NATO vojne vežbe

Turska bojkotuje ratne igre NATO-a 

Francuski jurišni helikopter Tigar zajedno sa francuskim transportnim helikopterom NH90 lete tokom zajedničkih demonstracija u okviru NATO vežbe.
Turska neće učestvovati u vežbama NATO-a usred eskalacije tenzija sa susednom Grčkom, izvestili su u subotu lokalni mediji, pozivajući se na bezbednosne izvore. Ankara je trebalo da pošalje svoje avione F-16 Fighting Falcon na godišnju vežbu „Tiger Meet“, koja će se održati u vazduhoplovnoj bazi Araxos u zapadnoj Grčkoj od 9. do 22. maja.

Prema izveštajima, komanda turskih vazduhoplovnih snaga smatrala je da je formulacija koju je Atina koristila u tehničkoj dokumentaciji koja se odnosi na vežbe suprotna međunarodnom pravu i zahtevala je da se promeni, ali je Grčka to odbila.

„Uprkos svim pokušajima i pomirljivim naporima Turske, Grčka, koja nije mogla da toleriše čak ni učešće svog suseda u vežbi u njenoj zemlji, udaljila je vežbu od svrhe prijateljstva i interoperabilnosti i pokušala da je iskoristi protiv prava i interesa Turske“, tvrdi bezbednosni izvor, a prenosi list Sabah.

Kao rezultat toga, Turska je 22. aprila donela odluku da ne učestvuje u vežbama i obavestila zemlju domaćina o svom povlačenju, navodi se u izveštajima.

U međuvremenu, neki izvori sugerišu da je zapravo Grčka odlučila da ne dozvoli Turskoj da učestvuje u vežbama NATO-a u znak odmazde za redovno kršenje njenog vazdušnog prostora od strane aviona Ankare. Prema izveštaju Glasa Amerike, Atina je opozvala planirano učešće Turske u „Tigrovom susretu“, rekavši da Turska „nije ni saveznik, ni prijatelj“.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke izrazilo je u četvrtak turskom ambasadoru oštar protest zbog „neviđenog broja kršenja grčkog vazdušnog prostora i preleta grčke teritorije, uključujući i više naseljenih područja, izvršenih u toku jednog dana“.

U saopštenju se ne navodi tačan broj prekršaja, ali je, prema pisanju medija, u roku od 24 sata prijavljeno 125 neovlašćenih letova.
Ministarstvo je istaklo da „ovi postupci stvaraju klimu posebne tenzije u odnosima dve zemlje, što je u suprotnosti sa naporima koji se preduzimaju da se ova klima unapredi”.

Ankara tvrdi da preduzima mere odmazde zbog kršenja turskog vazdušnog prostora od strane grčkih aviona. Zvaničnici su u četvrtak tvrdili da je Atina narušila svoj vazdušni prostor „30 puta u tri dana“.

Ove međusobne optužbe predstavljaju samo jednu od nekoliko tačaka spora između Ankare i Atine. Grčka je prošle godine stavila svoju vojsku u stanje pripravnosti zbog seizmičkih istraživanja Turske u regionu istočnog Mediterana, koji Atina smatra svojim kontinentalnim pojasom.

Prošlomesečni sastanak grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom mnogi su smatrali obećavajućim događajem, ali je od tada Grčka navodno suspendovala pregovore o „izgradnji poverenja“ sa turskim zvaničnicima, koji su bili planirani za maj.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Mediji