Kim Džong Un: Severna Koreja bi mogla "preventivno" da upotrebi nuklearno oružje

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, ponovo je upozorio da bi mogao preventivno da upotrebi svoje nuklearno oružje ako bude ugrožen, pošto je pohvalio svoje visoke vojne zvaničnike na vojnoj paradi u glavnom gradu Pjongjangu prošle nedelje.

Kim je izrazio „čvrstu volju“ da nastavi da razvija svoju nuklearnu vojnu tehnologiju kako bi mogla „preventivno i temeljno da obuzda i osujeti sve opasne pokušaje i preteće poteze, uključujući sve eskalirajuće nuklearne pretnje od neprijateljskih snaga, ako je potrebno“, saopštio je severnokorejski zvaničnik, objavila je u subotu Centralna novinska agencija(KCNA).

KCNA je saopštila da je Kim pozvao svoje vojne zvaničnike da pohvali njihov rad tokom parade u ponedeljak, gde je Sever pokazao najveće oružje u svom nuklearnom arsenalu, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi potencijalno mogle da stignu do domovine SAD.

Turska bojkotuje NATO vojne vežbe

Severna Koreja je takođe izbacio niz raketa na čvrsto gorivo kraćeg dometa dizajnirane da se ispaljuju iz kopnenih vozila ili podmornica, koje predstavljaju rastuću pretnju Južnoj Koreji i Japanu.

Obraćajući se hiljadama vojnika i gledalaca mobilisanih za paradu, Kim je obećao da će razviti svoje nuklearne snage „najvećom mogućom brzinom“ i zapretio da će ih upotrebiti ako bude isprovociran.

Rekao je da njegovo nuklearno oružje „nikada neće biti ograničeno na jedinu misiju odvraćanja od rata“ u situacijama kada se Sever suočava sa spoljnim pretnjama svojim „fundamentalnim interesima“.

Kimovi komentari sugerišu da će nastaviti sa provokativnim testiranjem oružja kako bi povećao pritisak na Vašington i Seul. Južna Koreja će u maju inaugurisati novu konzervativnu vladu koja bi mogla da zauzme tvrđi stav prema Pjongjangu nakon politike angažmana odlazećeg liberalnog predsednika Mun Džae Ina koja je dala malo rezultata.

Kimova pretnja da će upotrebiti svoje nuklearne snage da zaštiti dvosmisleno definisane „fundamentalne interese” svoje zemlje verovatno predstavlja eskalirajuću nuklearnu doktrinu koja bi mogla da izazove veću zabrinutost za Južnu Koreju, Japan i Sjedinjene Države, kažu stručnjaci.

Severna Koreja je do sada izvela 13 rundi lansiranja oružja ove godine, uključujući svoje prvo testiranje ICBM-a punog dometa od 2017. godine, dok Kim koristi povoljno okruženje da unapredi svoj program naoružanja dok je Savet bezbednosti UN i dalje podeljen i efektivno paralizovan zbog Rat Rusije u Ukrajini.

Postoje i znaci da Severna Koreja obnavlja tunele na poligonu za nuklearna testiranja koji je poslednji put bio aktivan 2017. Neki stručnjaci kažu da bi Sever mogao da pokuša da izvede novi test negde između inauguracije novoizabranog predsednika Južne Koreje Jon Suk Jeol-a 10. maja i njegov planirani samit sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom 21. maja kako bi se maksimizirao njegov politički efekat.

Grčka ukinula sve korona mere – osim jedne

Zamenica portparola američkog Stejt departmenta, Jalina Porter, rekla je da su Sjedinjene Američke Države svesne izveštaja da bi Severna Koreja mogla da se sprema da izvrši nuklearni test, za koji je rekla da bi bio duboko destabilizujući region i podrio globalni režim neširenja,

Pozivamo DNRK da se uzdrži od daljih destabilizujućih aktivnosti i umesto toga uđe u ozbiljan i održiv dijalog – rekla je ona, misleći na Severnu Koreju pod njenim formalnim imenom, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Kimove nedavne izjave usledile su nakon vatrene izjave koju je ranije ovog meseca objavila njegova sestra u kojoj je osudila ministra odbrane Južne Koreje zbog promicanja sposobnosti preventivnog udara na Sever. Rekla je da će nuklearne snage njene zemlje uništiti konvencionalne snage Juga ako budu isprovocirane.

Dok je Kimova kolekcija ICBM-a privukla veliku međunarodnu pažnju, Severna Koreja od 2019. takođe proširuje svoj arsenal raketa kratkog dometa na čvrsto gorivo koje prete Južnoj Koreji.

Sever neke od tih raketa opisuje kao „taktičko“ oružje, za koje stručnjaci kažu da predstavlja pretnju da se naoružaju manjim nuklearnim bombama na bojnom polju i da ih proaktivno koriste tokom konvencionalnog ratovanja da bi se otupile jače konvencionalne snage Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Oko 28.500 američkih vojnika stacionirano je na jugu.

Severna Koreja bi mogla da iskoristi svoj sledeći nuklearni test da tvrdi da je stekla sposobnost da napravi malu nuklearnu bojevu glavu koja će stati na te rakete ili drugo oružje koje je nedavno testirala, uključujući navodnu hipersoničnu raketu i krstareću raketu dugog dometa, kažu analitičari. Manje bojeve glave bi takođe bile neophodne za severnu poteru za ICBM sa više bojevih glava.

„Projektile na čvrsto gorivo je lakše sakriti, pomeriti i brzo lansirati, što ih čini manje ranjivim na preventivni udar“, rekao je Leif-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Evha Vomans univerzitetu u Seulu.

Uzeti zajedno sa ambicijama za taktičke nuklearne bojeve glave, mogućnostima lansiranja sa podmornica i sofisticiranijim ICBM-ovima, Pjongjang ne želi samo da odvrati napad. Njegovi ciljevi se protežu na nadmašivanje Južne Koreje u trci u naoružanju i primoravanje Sjedinjenih Država da smanje sprovođenje sankcija i bezbednosnu saradnju sa Seulom – dodao je Izli.

Nuklearni pregovori između Vašingtona i Pjongjanga su u zastoju od 2019. godine zbog neslaganja oko potencijalnog ublažavanja sankcija koje predvode SAD u zamenu za korake Severne Koreje u pogledu razoružanja.

Kim se drži svojih ciljeva da istovremeno razvija nuklearno oružje i ekonomiju svoje zemlje, koja je suočena sa međunarodnim pritiskom. Te nije pokazao spremnost da u potpunosti preda nuklearni arsenal koji vidi kao svoju najveću garanciju opstanka.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: AP