...
Komandant iranske garde: Izrael stvara uslove za sopstveno uništenje

Komandant iranske Revolucionarne garde, izjavio je u petak na skupu povodom Dana Jerusalima da akcije Izraela stvaraju uslove za sopstveno uništenje. Tom prilikom je prikazana nova domaća raketa Kheibar Baster.

Državna televizija je saopštila da su se milioni Iranaca pridružili skupovima povodom Dana Kudsa, arapskog naziva za Jerusalim, u marševima koje je organizovala država širom zemlje.

Turska bojkotuje NATO vojne vežbe

Vrhovni lider Ajatolah Ali Hamnei rekao je u televizijskom obraćanju da antiizraelski protesti i napadi pokazuju da Palestinci odbacuju kompromise arapskih vlasti sa Izraelom. Protivljenje Izraelu je kamen temeljac verovanja za Iran, koji podržava palestinske i libanske islamističke militantne grupe koje se protive miru sa Isrealom, koji Teheran ne priznaje.

Ono što se dogodilo u Palestini poslednjih godina poništava sve planove za kompromis sa cionističkim neprijateljem (Izraelom) jer nijedan plan za Palestinu ne može biti sproveden u odsustvu ili suprotno mišljenju njegovih vlasnika, Palestinaca – rekao je Hamnei, obraćaajući se Palestincima i drugim Arapima.

Dakle, ron je izjavio, da su svi prethodni mirovni sporazumi, kao što je sporazum iz Osla iz 1993. godine, za rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba i plan bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nazvan Dogovor veka „ništavi su i nevažeći“ .

Predsednik Ebrahim Raisi, iranski vojni komandanti i visoki zvaničnici takođe su prisustvovali skupovima na kojima je ljudima bilo dozvoljeno da marširaju ulicama, prvi put od izbijanja pandemije korona virusa pre dve godine.

Mitinzi povodom Dana Jerusalima u Iranu održavaju se svake godine u znak podrške Palestincima, koji žele da istočni Jerusalim bude prestonica buduće države na teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, poslednjeg petka u muslimanskom mesecu posta Ramazana.

Prestanite sa svojim opakim delima. Vi dobro znate da smo mi ljudi akcije i reakcije – rekao je komandant Revolucionarne garde Hosein Salami, obraćajući se Izraelu, demonstrantima u Teheranu.

„Naši odgovori su bolni. Vi stvarate uslove za sopstveno uništenje. Nećemo vas ostaviti na miru … Vi znate bolje od mene šta će vas zadesiti ako preduzmete zlo.“

Turska bojkotuje NATO vojne vežbe

Iranska vojska obećala je da će oštro uzvratiti na svaki napad Izraela, koji je često izražavao zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa. Teheran kaže da je program samo u miroljubive svrhe.

Izrael, čije postojanje Islamska Republika ne priznaje, već dugo preti vojnom akcijom protiv Irana ako pregovori između Teherana i svetskih sila ne uspeju da obuzdaju iransku nuklearnu aktivnost. Iran kaže da su njegove nuklearne ambicije miroljubive.

U februaru, Islamska Republika je predstavila svoju raketu „Kheibar Baster“ dometa 1.450 km (900 milja).

Iran, koji ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, kaže da njegove balističke rakete imaju domet do 2.000 km i da su sposobne da stignu do njegovog glavnog neprijatelja Izraela i američkih baza u regionu.

Teheran svoj program balističkih raketa smatra važnim sredstvom odvraćanja od Sjedinjenih Država, Izraela i drugih protivnika i odbacio je zahteve Zapada da ga zaustavi.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters

 

 

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.