Kina: Pacifik nije nečije dvorište

Kina je kritikovala Australiju zbog protivljenja svom bezbednosnom paktu sa Solomonovim Ostrvima, nazvavši to kršenjem suvereniteta izazvanim kolonijalnim mitovima i rekavši da Kanbera nema pravo da postavlja bilo kakvu „crvenu liniju“.

Ovo je usledilo pošto je australijski premijer Skot Morison rekao da će kineska vojna baza u južnoj pacifičkoj zemlji biti „crvena linija“ za njegovu vladu, nekoliko dana nakon što su Peking i Honijara potvrdili potpisivanje sporazuma ne otkrivajući detalje.

Razgovor o tome da Kina gradi pomorsku bazu na Solomonovim Ostrvima bio je „čisto lažna vest“, rekao je u četvrtak portparol kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei, optužujući australijsku vladu i medije da namerno iskrivljuju činjenice i stvaraju tenzije.

Kim Džong Un: Severna Koreja bi mogla „preventivno“ da upotrebi nuklearno oružje

Saradnja u okviru novog bezbednosnog pakta uključivala bi „održavanje društvenog poretka, zaštitu života i imovine ljudi, humanitarnu pomoć [i] odgovore na prirodne katastrofe – ponovio je Tan.

Obraćajući se na onlajn događaju sa državama pacifičkih ostrva istog dana, kineski zamenik ministra spoljnih poslova Ksie Feng rekao je da je pregovaranje i potpisivanje okvirnog sporazuma o bezbednosnoj saradnji „sveto pravo dve suverene zemlje“ u skladu sa međunarodnim zakonima i normama, i da niko nije imao pravo da upire prstom u Kinu.

Na osnovu čega Australija može da povuče ’crvenu liniju‘ za Solomonska ostrva, udaljena 2 000 km, i Kinu, 10 000 km dalje? Ako ne predstavlja povredu suvereniteta druge zemlje, mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje i kršenje međunarodna pravila, šta je ovo?

Si je rekao da stav Australije predstavlja „dezinformaciju, klevetu, prinudu i zastrašivanje“ i dokaz da je ona i dalje „opsednuta kolonijalističkim mitovima, sprovodi prinudnu diplomatiju, pokušavajući da kontroliše pacifička ostrva kako bi zadržala takozvanu sferu uticaja“.

Pacifik je zajednički dom zemalja regiona, a ne nečije ’dvorište‘ ili ’travnat‘, i treba da bude pozornica za međunarodnu saradnju, a ne šahovnica za geopolitičke igre – izjavio je on.

Bezbednosni sporazum Kine i Solomona je „otvoren i transparentan [i] nije usmeren na treće strane“, rekao je Si na virtuelnom događaju kojim je pokrenut centar za saradnju o klimatskim promenama za Kinu i zemlje pacifičkih ostrva, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

On je rekao da Kina razume izazove klimatskih promena sa kojima se suočavaju ostrvske nacije i da je spremna da pruži pomoć „kao dobar prijatelj, partner i brat“.

Kada je zlo došlo na svet

Događaju su virtuelno prisustvovali zvaničnici sa Solomonovih Ostrva, Kiribatija, Niuea, Samoe, Tonge, Mikronezije, Kiribatija, Fidžija i Vanuatua.

Kina nema sebičan interes da razvija odnose i saradnju sa zemljama pacifičkih ostrva-  potvrdio je Si. (Ona) ne traži ‘sfere uticaja’ niti se bavi maltretiranjem i prinudom, već je uvek konstruktivna snaga za mir i razvoj.

Otkako je objavljen prošle nedelje, bezbednosni pakt Kine i Solomonovih ostrva izazvao je jaku zabrinutost Sjedinjenih Država i njihovih pacifičkih saveznika.

Bela kuća je poslala delegaciju na visokom nivou u Honijaru da upozori premijera Manaseha Sogavarea na neodređenu akciju protiv njegove zemlje. Američki saveznik Japan u ponedeljak je takođe poslao zamenika ministra inostranih poslova, rekavši da bi sporazum sa Pekingom mogao da utiče na bezbednost čitavog azijsko-pacifičkog regiona, dok je pacifička nacija Novi Zeland takođe postavila pitanje da li će to destabilizovati region.

Australija, koja je najveći donator pomoći Solomonima i sa njom ima bezbednosne veze, reagovala je još snažnije. Pokušala je da izvrši pritisak na Sogavarea da ne potpiše ugovor kada su vesti prvi put izašle u martu.

I dok je Morison ponovio svoje protivljenje kineskoj pomorskoj bazi, drugi političari su izneli još jaču retoriku o uticaju sporazuma na nacionalnu bezbednost Australije.

Sogavare je pokušao da uveri sve da se kineska baza ne sprema, pozivajući kritičare da poštuju suverene interese njegove zemlje i rekao je da su tradicionalni partneri, kao što su Australija i Novi Zeland, i dalje važni.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: South China Morning Post