Verovatno slučajnost?! Izveštaj o simulaciji smrtonosne epidemije majmunskih boginja objavljen je pre šest meseci

Samo slučajnost?! Prošle godine, sadašnji i bivši svetski lideri pridružili su se stručnjacima kako bi sproveli vežbu koja simulira smrtonosnu epidemiju majmunskih boginja. A sada, rezultati te vežbe privlače novu pažnju, a majmunske boginje pune naslovne strane nakon što su prijavljeni slučajevi ove zaraze u desetak zemalja u iznenađujućoj epidemiji bolesti koja se retko pojavljuje van Afrike.

NTI-jev( Inicijativa za nuklearnu pretnju – NTI ) scenario vežbe je prikazao „smrtonosnu, globalnu pandemiju koja uključuje neobičan soj virusa majmunskih boginja koji se pojavio u izmišljenoj naciji Brinija i proširio se širom sveta tokom 18 meseci“, navodi se u izveštaju.

U scenariju, početno (simulirano) izbijanje izazvano je terorističkim napadom u maju 2022. godine „korišćenjem patogena projektovanog u laboratoriji sa neadekvatnim odredbama o biološkoj bezbednosti i biobezbednosti i slabim nadzorom“.

Tokom vežbe, slučajevi su počeli da se pojavljuju početkom juna, a izmišljena pandemija je na kraju rezultirala sa više od 3 milijarde slučajeva majmunskih boginja i 270 miliona smrtnih slučajeva do kraja vežbe, navodi se u izveštaju.

U stvarnom svetu, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je od 13. do 22. maja primila izveštaje o 92 laboratorijski potvrđena slučaja majmunskih boginja i 28 sumnjivih slučajeva iz desetak zemalja.

Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Slučajevi su „uglavnom, ali ne isključivo“ identifikovani među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, saopštila je SZO, a vodeći savetnik SZO je rekao da se čini da je virus ušao u populaciju seksualnim kontaktom. Američki CDC i zdravstveni stručnjaci su naglasili da svako može dobiti majmunske boginje u bliskom kontaktu.

Ipak, odluka NTI-a da koristi majmunske boginje za izmišljeni scenario i vremenska linija navedena u izveštaju neprofitne organizacije dovela je neke do zaključka da je „predvidela“ trenutnu epidemiju.

Pre godinu dana, na konferenciji u Minhenu, NTI je predvideo teroristički napad majmunskih boginja u maju 2022. u igri sa virusima, osim što se čini da su bili teroristi — Danijel Horovic (@RMConservative) 20. maj 2022

Ali Džaime Jasif, potpredsednik Globalne biološke politike i programa u NTI i glavni autor izveštaja, rekla je da je upotreba majmunskih boginja kao virusa u scenariju vežbi slučajna.

Želeli smo da izaberemo patogen koji bi mogao da odgovara našem izmišljenom scenariju i izabrali smo majmunske boginje iz niza opcija koje su ponudili naši stručni savetnici – rekla je ona za Newsweek.

Činjenica da nekoliko zemalja trenutno doživljava epidemiju majmunskih boginja je čista slučajnost.

NTI je osmislio scenario „da stvori priliku za učesnike da razgovaraju o hitno potrebnim poboljšanjima globalnih sposobnosti za sprečavanje i reagovanje na pandemije“ nakon uticaja COVID-19, dodala je ona.

Vežbom su kopredsedavali generalni direktor NTI dr Ernest J. Moniz, koji je bivši ministar energetike SAD, i Volfgang Išinger, bivši nemački ambasador u Sjedinjenim Državama koji je do ranije ove godine bio na čelu Minhenske bezbednosne konferencije.

Učesnici su bili osnivač NTI-ja i bivši senator Sem Nun, dr Bet Kameron, koja je ranije bila viši direktor za globalnu zdravstvenu bezbednost i bioodbranu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, dr Džordž Gao, generalni direktor Kineskog centra za bolesti Kontrola i prevencija i Majkl Rajan, izvršni direktor programa SZO za hitne slučajeve.

Dok je COVID-19 imao razorne uticaje na globalnom nivou u smislu gubitka života i ekonomskih poremećaja, svet se i dalje suočava sa rizikom budućih bioloških događaja sa visokim posledicama čiji bi uticaj mogao da dostigne ili čak prevaziđe ozbiljnu štetu izazvanu trenutnom pandemijom – rekla je Džaime.

„Međunarodnoj zajednici je potreban robusniji, transparentniji sistem za otkrivanje, evaluaciju i rano upozoravanje koji može brzo preneti informacije o rizicima od pandemije koje mogu biti aktivne“, rekao je Jasif.

Po svemu sudeći, iz navedenog se može izvući nedvosmislen zaključak da su tehnokratski planeri sve ovo što se sada dešava imali mnogo ranije u vidu. Oni ništa nisu prepustili slučaju i detaljno su razradili sve planove za daljom kontrolom buduće situacije, koja je po njima više nego izvesna. Da li se običan čovek bilo šta pita u svetu u kome je sve podređeno globalnom upravljačkom sistemu, gde je isključena bilo koja mogućnost upliva slobodne volje?! Izgleda da ne. Sve se dešava baš onako kako oni žele, a da li će se to i nastaviti, zavisi od dva faktora, a to su: njihova savest kao prvi i naša borba da se odupremo mehanizmu prisile, kao drugi. Ovaj drugi je verovatniji, jer po svemu sudeći u prvi se ne vredi pouzdati, imajući u vidu profil ljudi koji odlučuju o masi, kao i njihove konačne motive.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Newsweek