Vijetnamski ministar zdravlja uhapšen zbog prevare sa kovid testovima

Vijetnamski ministar zdravlja i gradonačelnik glavnog grada Hanoja uhapšeni su u okviru proširene istrage o velikom povećanju cena kovid testova.

Ngujen Tan Long je smenjen sa ministarske funkcije, a Ču Ngok An, koji je ranije bio ministar nauke, smenjen je sa mesta gradonačelnika Hanoja, prenela je u utorak onlajn novinska agencija Tuoi Tre.

Protiv njih se vodi istraga zbog zloupotrebe položaja, prema Ministarstvu javne bezbednosti, i isključeni su iz vladajuće Komunističke partije.

Istraga je ranije zaključila da je loše upravljanje u ministarstvima nauke i zdravlja omogućilo Viet A Technology Corporation da naduva cene kompleta za testiranje koji se isporučuju bolnicama i zdravstvenim centrima u Vijetnamu.

Skoro 60 osumnjičenih, uključujući zvaničnike ministarstva, čelnike javnog zdravlja i vojne generale. Privedeno je ili se vodi istraga zbog umešanosti u podizanje cena, saopštilo je Ministarstvo javne bezbednosti.

U izveštaju se navodi da su kršenja od strane dvojice zvaničnika štetila odgovoru Vijetnama na pandemiju.

Zamenik ministra nauke, Pham Cong Tac, takođe je uhapšen u utorak i optužen za kršenje propisa o upravljanju državnom imovinom.

Viet A je uzeo 172 miliona dolara za snabdevanje svojih testnih kompleta na 62 lokaliteta.

Njegov generalni direktor je uhapšen u decembru i navodno je priznao da je njegova kompanija sa sedištem u Ho Ši Minu digla prodajnu cenu kompleta za testiranje na oko 20 dolara, ili 45 odsto više od originala, da bi zaradila razliku od 21,5 miliona dolara.

Phan Kuoc Viet je navodno priznao istražiteljima da je svojim državnim partnerima koji su kupili njegove komplete za testiranje platio nezakonite povrate vredne 34 miliona dolara po višim cenama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP