Novi Zeland uvodi porez na podrigivanje

Novi Zeland je u sredu objavio nacrt plana za postavljanje cene zbog emisije gasova staklene bašte u poljoprivredi. Ovde se prevashodno misli na podrigivanje ovaca i goveda.

Tim predlogom bi Novi Zeland, veliki izvoznik poljoprivrede, postao prva zemlja u kojoj bi farmeri plaćali za emisije stoke, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu.

Novi Zeland, dom za 5 miliona ljudi, ima oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca.

Skoro polovina njenih ukupnih emisija gasova staklene bašte potiče od poljoprivrede, uglavnom metana, ali su poljoprivredne emisije ranije bile izuzete iz šeme trgovine emisijama u zemlji, što je izazvalo kritike na račun vladine posvećenosti da zaustavi globalno zagrevanje.

Prema nacrtu plana, koji su sastavili vlada i predstavnici poljoprivrednih zajednica, poljoprivrednici će morati da plaćaju za emisije gasa u poljoprivredi od 2025. godine. Cena kratkotrajnog i dugotrajnog gasa za farme biće odvojena, iako će se koristiti jedna mera za izračunavanje njihove količine. Po principu dužine trajanja emisjie gasa, određivaće se tarifa.

„Nema sumnje da treba da smanjimo količinu metana koju ubacujemo u atmosferu, a efikasan sistem cene emisija za poljoprivredu će igrati ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići“, rekao je ministar za klimatske promene Džejms Šo.

Predlog uključuje podsticaje za poljoprivrednike koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok se šumarstvo na farmi može koristiti za kompenzaciju emisija. Prihod od šeme biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike.

„Naše preporuke omogućavaju održivu proizvodnju hrane i vlakana za buduće generacije, dok igraju poštenu ulogu u ispunjavanju klimatskih obaveza naše zemlje“, rekao je Majkl Ahi, predsednik partnerstva za primarni sektor, He Waka Eke Noa.

Predlog bi potencijalno bio najveći regulatorni poremećaj u poljoprivredi od ukidanja poljoprivrednih subvencija 1980-ih, rekla je Suzan Kilsbi, poljoprivredni ekonomista u ANZ banci.

Konačna odluka o šemi očekuje se u decembru.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Reuters