Vladika Irinej - Dok postoje Srbi živeće Kosovski zavjet

Srbi dok postoje i dok budu pravoslavni, živeće Kosovski zavjet.

Ako Srbi zaborave Kosovo, i sami će biti zaboravljeni, poručio je episkop bački Irinej Bulović s naučnog skupa „Kosovo i Metohija – istorija i kulturno nasleđe“, koji se održava u Beogradu.

„U našem slučaju, ako zaboravimo Kosovo i Peć, Prizren, Gračanicu, Dečane, sve naše svetinje, bićemo zaboravljeni i sami ćemo sebe zaboraviti, što ne dao Bog“, rekao je vladika Irinej, držeći izlaganje na temu „Aktuelnost Kosovskog zavjeta“.

Episkop je istakao da je Kosovski zavjet, kao naš doživljaj Hristovog Novog zavjeta, aktuelan ne samo danas već trajno.

Kako je naveo, dokle god bude bilo Srba na ovoj planeti, i dok budu pravoslavni, oni će živjeti upravo Kosovskim zavjetom.

„Naš narod, kao hrišćanski narod, nepogrješivo je osjetio duhovnu suštinu Lazarevog opredjeljenja, njegove ličnosti, i duhovnu suštinu onoga što se odigralo na Kosovu polju u dan one bitke 1389. godine, a što se evo vjekovima odigrava na tom istom Kosovu, grdnom sudilištu, i ovdje dok mi sad govorimo, a kako stvari stoje, tako će izgleda biti i u doglednoj budućnosti“, rekao je vladika Irinej.

Pročitajte još:

Takođe, istakao je da ako Srbi izgube Zavet, izgubiće i identitet.

„Kosovske djelove drži na okupu upravo Zavjet, zavjetno iskustvo jednog naroda. U našem slučaju, Kosovski zavjet kao temeljno iskustvo našeg naroda. U protivnom slučaju, ako takva osnova ne postoji, identitet će biti irelevantan“, ocijenio je episkop bački, ali i dodao da se nacionalni identiteti danas medijima i propagandom mogu fabrikovati.

Episkop Irinej je rekao da čovjek s Bogom sklapa zavjet, bez čega i nije puni i pravi čovjek već nedovršen i nesavršen.

„On je u tom slučaju samo biće koje diše i ništa više, kao što je prije dva dana rekao predsednik naše države (Aleksandar Vučić), potpuno u duhu Kosovskog zavjeta, shvatajući i tvrdeći da samo kao zavjetno biće, kao biće zavjeta, čovjek ne samo što diše tjelesno nego diše, živi i duhovno“, zaključio je episkop Irinej.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/borba.me