Vladimir Putin razgovarao sa Makronom o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Vladimir Putin predsednik Rusije danas je imao razgovor sa predsednikom francuske Emanuelom Makronom o spremnosti Rusije da pruži neophodnu pomoć inspektorima međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prilikom posete nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je pres služba Kremlja.

Ruska strana je potvrdila spremnost da inspektorima Agencije pruži neophodnu pomoć – navodi se u saopštenju.

Razgovor je održan na inicijativu francuske strane, dvojica lidera istakla su značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku Zaporožje.

Putin je, kako se dodaje, istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke dovode do opasnosti od katastrofe.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Novosti