Vodili lažnu policijsku stanicu čitavih osam meseci

Indijska policija je uhapsila šestočlanu bandu koja je punih osam meseci iz jednog hotela vodila lažnu policijsku stanicu uzimajući mito od lakovernog lokalnog stanovništva obećavajući radna mesta, stanove i rešavanje kriminalnih dela.

Neobičan slučaj koji je privukao veliku pažnju javnosti otkriven je u gradu Banka u istočnoj indijskoj državi Bihar.

Slučajno otkriveni

Da situacija bude još zanimljivija, prava policijska stanica se nalazila na samo 450 metara od lažne.

Lažni policajci koji su imali lažne uniforme obećavali su lokalnom stanovništvu da će im srediti da dobiju državne stanove, stalno zaposlenje u policiji i za to su tražili novac. Sve njihove žalbe i prigovore su uredno beležili da bi ih posle bacali u kante za đubre – navodi se u izveštaju medija.

Banda je čak dovodila i siromašne radnike sa sela kojima je plaćala da glume policajce u lažnoj policijskoj stanici. Kako prenosi Dejli mejl, prevara koja je trajala punih osam meseci je otkrivena sasvim slučajno. Naime, policajac iz prave policijske stanice je naleteo na lažnog kolegu koji mu je bio sumnjiv zbog toga što je nosio pištolj koji nije bio deo standardne uniforme.

Šef prave policijske stanice Šambu Džadav kaže da je zaustavio „kolege“ Anitu Devi Murmu (25) i Akaša Kumara Manjhija (27), dok su se vraćali u hotel nakon posete mestu gde se gradi lokalni tržni centar.

Oni su maltretirali vlasnike lokalnih radnji i tražili im da im donesu razne proizvode u policijsku stanicu. Kada sam ih pitao gde rade, u kojoj policijskoj stanici, postali su uznemireni – rekao je Džadav.

Policija je izvršila raciju u hotelu i uhapsila još tri osobe – Rameša Kumara, Vakila Kumara i Džuli Kumari Manjhi, dok je vođa bande Bola Kumar uspeo da pobegne.

Negirali optužbe

Uhapšeni su negirali optužbe tvrdeći da nisu uradili ništa loše i da su mislili da zaista obavljaju policijski posao. Prilikom pretresa, kod njih je pronađeno 40 elektronskih kartica koje se koriste za podnošenje prijave, kao i 500 zahteva za socijalni smeštaj koji nisu bili dobro popunjeni.

I ranije je bilo slučajeva u kojima se osobe predstavljaju kao policajci ili inspektori, ali ovo je prvi put da imamo lažnu policijsku stanicu – rekao je jedan zvaničnik želeći da ostane anoniman.

Korupcija je uobičajena u Indiji, policajci i javni službenici često javno traže novac za obavljanje svojih poslova. U junu je sin penzionisanog policajca Madan Kumar uhapšen nakon što je, predstavljajući se kao policajac, sa pravim policijskim „džipom“, od lokalnih vlasnika radnji iznudio dva miliona rupija (oko 25.000 dolara).

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji