Zaplenjen ruski avion u Šri Lanci

Sporni avion će ostati na aerodromu i zabranjeno mu je da poleti. Saslušanje oko sporne situacije zakazano je za 8. jun.

Aeroflot je bio primoran da otkaže let iz Kolomba za Moskvu nakon što su lokalne vlasti zabranile avionu da napusti zemlju.

Vlasti Šri Lanke prizemljile su civilni avion ruskog prevoznika Aeroflot i uhapsile avion, izvestio je u petak lokalni list NJuz frst.

Visoki privredni sud u Kolombu je navodno izdao nalog za hapšenje nakon žalbe koju je podnela irska kompanija Selestial, koja je povezana sa zakupodavcem aviona GECAS.

Nakon što su zapadne države uvele sankcije Rusiji, zakupci aviona su tražili od Moskve da vrati iznajmljene avione iz straha od sekundarnih sankcija, a pošto su im ograničenja zabranjivala finansijske odnose sa ruskim avio-prevoznicima.

Rusija je, međutim, zadržala većinu aviona, navodeći da je zahtev za njihovo vraćanje prekršio ugovore o lizingu. Takođe je počela da registruje avione u zemlji kako bi mogli da nastave sa radom. Kako prenosi portal Erflits, letelica zadržana na Šri Lanki dobila je rusku registraciju krajem aprila, a pre toga je bila registrovana na Bermudama.

Aeroflot je saopštio da je saslušanje o puštanju letelice zakazano za 8. jun, prenosi Raša tudej.

Ruski turoperator Intourist saopštio je da su ljudi koji su u pritvorenom avionu čekali da odlete kući smešteni u obližnji hotel.

Sankcije EU uvedene u februaru zabranile su isporuku civilnih aviona i rezervnih delova Rusiji, kao i njihovo održavanje i osiguranje. Pored toga, sankcije su obavezale zakupodavce da raskinu postojeće ugovore sa ruskim avioprevoznicima.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji